Ако ГЕРБ с първия или третия мандат не успее да

...
Ако ГЕРБ с първия или третия мандат не успее да
Коментари Харесай

Доц. Попиванов: В първия и третия мандат всичко зависи от ГЕРБ, кабинет на малцинството няма да издържи

Ако ГЕРБ с първия или третия мандат не успее да образува някакво болшинство за постоянен кабинет, различен вид за държавно управление на практика не съществува. В един парламент, в който няма една партия, която да се употребява с неоспорим престиж, едно държавно управление на малцинството през цялото време е обречено на разпад. При едни избори няма да се усили изборната интензивност, гласуващите досега ще дадат вота си за първата или втората по възможност политическа мощ.

Това съобщи в изявление за БГНЕС доцент Борис Попиванов, учител в катедрата по политология в Софийския университет „ Св. Климент Охридски ”.

„ Президентът Радев напълно умишлено забави връчването на мандатите, с цел да могат партиите да имат задоволително време за постигането на консенсус, което е най-хубавият вероятен вид за страната - задачата да има постоянно държавно управление. За страдание, обаче, не виждаме никакво единодушие за предстоящ кабинет. Разговорите ще стартират занапред, само че индикациите по никакъв начин не са обнадеждаващи “, изясни още доцент Попиванов.

„ Като цяло служебният кабинет съумя да овладее рецесиите в енергетиката и високите равнища на инфлация в страната, само че към този момент е време за едно постоянно болшинство, което да поддържа предстоящ кабинет за решение на сегашните рецесии. В този дух съгласно мен Президентът е прав да твърди, че би било неточност кабинет без болшинство - какъвто е служебният, да внася бюджет, и по този метод да предопределя волята на едно болшинство, което не съществува. Ето за какво отговорността е в партиите “, разяснява още доцентът.

„ Два месеца минаха от изборите, само че вероятността за предстоящ кабинет още веднъж е доста дребна, тя продължава да бъде съсредоточена в първата политическа мощ - ГЕРБ, както изглеждаше преди два месеца. Би могло ГЕРБ с първия или третия мандат да успее да образува някакво болшинство за постоянен кабинет - било то експертен или технократски. Друг вид на практика не съществува. ГЕРБ към този момент се пробват да привлекат „ Демократична България “ в някакъв управнически формат. Ако не съумеят да го създадат, ще най-вероятно ще предпочетат да отидат на избори. Така в случай че Демократична България откажат коалиция, то по-скоро вървим към избори през март “, изясни политологът.

Доц. Попиванов уточни, че има възможност за кабинет на малцинството, само че то ще бъде несигурно.

„ В парламент, в който няма една партия, която да се употребява с неоспорим престиж и която всички да считат за имаща управителна роля в държавното ръководство, едно държавно управление на малцинството през цялото време би било обречено да се разпадне във всеки миг, тъй като някои от партиите, които го поддържат в Народното събрание, може да решат, че към този момент не им е преференциална тази поддръжка. Това е по-голям риск за основателите на подобен кабинет, в сравнение с за всички останали “.

На въпрос на БГНЕС при кого ще отиде третия мандат, политологът акцентира, че съвсем сигурно той няма да отиде при „ Възраждане “ или Движение за права и свободи, тъй като към тези партии мъчно би се образувало болшинство.

„ Шансовете към оставащите три обединения - Българска социалистическа партия, Демократична България и „ Български напредък “ са еднообразно разпределени, само че в случай че се стигне до третия мандат въобще, е по-вероятно мандатоносителят да бъде Българска социалистическа партия или Демократична България. Българска социалистическа партия, тъй като тя обичайно носи третия мандат, а Демократична България, тъй като въпреки всичко съумява да реализира разговор и в ляво, и в дясно “.

Относно настройките на популацията при едни възможни нови избори специалистът уточни, че няма време за поява на някоя нова групировка, която да бъде особеното в предизборната акция.

„ Ние ще следим същите играчи, само че това не значи, че резултатите ще бъдат същите. По-скоро до момента гласуващите ще трансформират своите желания, и ще отидат при други политически сили. Например, гласовете от по-малката политическа мощ ще отидат при партиите, имащи по-голям късмет – тези, които са първи и втори, с цел да се усили шансът за някаква политическа стабилизация “, уточни доцент Борис Попиванов. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР