Ако Федералният резерв не предприеме действия по отношение на лихвените

...
Ако Федералният резерв не предприеме действия по отношение на лихвените
Коментари Харесай

Гуверньорът на Фед в Сейнт Луис предупреждава, че инфлацията може да излезе извън контрол

Ако Федералният запас не предприеме дейности във връзка с лихвените проценти, инфлацията може да се трансформира в още по-сериозен проблем. Това съобщи гуверньорът на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард по време на полемика в Колумбийския университет, съобщи Си Ен Би Си.

„ Сега сме изложени на по-голям риск от цяло потомство насам от това инфлацията да излезе от надзор. Един сюжети може да бъде… нова изненада, която ни връхлита и която не чакаме сега, и тя да форсира инфлацията в допълнение. Това е видът обстановка, която желаеме да се уверим, че няма да се случи “, разяснява Булард.

В последно време гуверньорът на Фед в Сейнт Луис постоянно е в новините поради апелите си за по-агресивни дейности от страна на централната банка. Миналата седмица той раздруса пазарите с изявлението, че Фед би трябвало да увеличи главния си лихвен % с 50 базисни пункта през март и че желае нарастване с цялостен процентен пункт, или 100 базисни пункта, до юли.

Досега членовете на Фед избягваха стягането на политиката, настоявайки през по-голямата част от предходната година, че растежът на цените е привързан със характерни за пандемията фактори, в това число проблемите с веригите на доставки и по-голямото търсене на артикули по отношение на услуги. От централната банка бяха безапелационни, че тези фактори са преходни.

„ Като цяло бих споделил, че се отделя прекалено много внимание на концепцията, че инфлацията ще утихне в някакъв миг в бъдещето. Има риск, че тя няма просто да се изпари и че 2022 година ще бъде втората поредна година на висока инфлация. Имайки това поради, Фед би трябвало да работи по-бързо и по-агресивно, в сравнение с би подходил при разнообразни условия “, сподели Булард.

Федералният запас посочва, че ще стартира да покачва лихвите от месец март, което ще бъде първото нарастване от повече от три години. Пазарите чакат по-късно да бъдат направени още пет или шест покачвания с по 25 базисни пункта. Един базисен пункт се равнява на 0,01%.

Булард сподели, че идната смяна в политиката не би трябвало да се преглежда като опит за ограничение на пазарите и стопанската система.

„ Това не е строга политика. Не позволявайте на никого да ви споделя, че това е строга политика “, съобщи той. „ Това е унищожаване на удобната политика, което ще алармира, че одобряваме съществено нашата отговорност “, добави Булард.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР