Ако Европейската комисия е сериозна в усилията си да подкрепи

...
Ако Европейската комисия е сериозна в усилията си да подкрепи
Коментари Харесай

Полша и Чехия зоват ЕК да преразгледа отношението си към атомната енергия

Ако Европейската комисия е сериозна в напъните си да поддържа стопанската система след пандемията и да остане вярна на правилата на енергийния преход, тя би трябвало да преразгледа отношението си към атомната сила и да я включи във финансовите си планове.

Това се показва в писма на министъра на индустрията и търговията на Чехия Карел Хавличек и министъра на климата на Полша Михал Куртика. Позициите им са адресирани до вицепрезидента на Европейската комисия Франс Тимерманс и до комисаря по енергетика Кадри Симсон, съобщи World Nuclear News.

Писмото на Куртика се концентрира върху зависимостта на Полша от изкопаемите горива и невъзможността за разполагане на постоянни възобновими мощности в страната, като да вземем за пример Водноелектрическа централа. В тази връзка държавното управление е „ ненадейно “ от неналичието на атомната сила в Европейската таксономия, показва Куртика. Аргументите му съответстват с позиция на Карел Хавличек и чешкия министър на околната среда Ричард Брабек от април т.г. В нея те обръщат внимание на „ надеждността и успеваемостта “ на атомната сила, както и на неправилните сигнали, които Европейската комисия изпраща към енергийния пазар, отказвайки да я включи в енергийния баланс.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР