Ако еврогрупата не излъчи категоричен ангажимент, че след влизането в

...
Ако еврогрупата не излъчи категоричен ангажимент, че след влизането в
Коментари Харесай

Вечерни новини: Брюксел решава за България в еврозоната, Тръмп не произведе скандали от срещата на НАТО

Ако еврогрупата не излъчи безапелационен ангажимент, че след влизането в банковия съюз България ще бъде призната без усложенения в чакалнята за еврозоната, има огромна възможност държавното управление на Борисов да не кандидатства в банковия съюз.

© Yves Herman Още по тематиката
Вечерни вести: Половин милиард лв. за ремонт на язовири, Тръмп против Германия

И още: Търговската война сред Съединени американски щати и Китай се разраства; Ще получи ли България дата за чакалнята на еврозоната; Екотаксата за новите коли спада с 10%, а за старите пораства с 12-13%
11 юли 2018
Вечерни вести: Децата в тайландската пещера са избавени, Ердоган повери държавните финанси на шурей си

И още: Тереза Мей укрепи позициите си в правителството; Ще провали ли Тръмп срещата на НАТО; Защо стачкуват в БНР
10 юли 2018 С повишението на температурите в София, градусите на политическото напрежение също се усилват, като още веднъж в центъра на вниманието е вицепремиерът Валери Симеонов. Днес вниманието е върху него отново поради борбата му за понижаване на шума, само че около нея си проличава и дали напрежението в патриотичната част на ръководещата коалиция е съществено. Накратко - стабилността на кабинета не е застрашена.

Доста по-важната за България вест от през днешния ден обаче се чака от Брюксел, където съветът на министрите от еврозоната ще преглежда молбата на държавното управление за приемане в ERM-II - предверието на валутния съюз.

И до момента в който България чака положителни вести оттова, една такава към този момент пристигна от срещата на върха на НАТО - Тръмп не съумя (поне този път) да унищожи партньорството сред Съединени американски щати и Западна Европа.

НАЙ-ВАЖНОТО

Ще получи ли България дата за чакалнята на Еврозоната

По-късно през днешния ден вечерта се чака финансовите министри на страните от еврозоната (Еврогрупата) да обсъдят настояването на България да се причисли към така наречен чакалня на еврозоната и към банковия съюз. Надеждите на страната са, че ще се дефинира целева дата за присъединение на лв. към валутния механизъм ERM II.
От изявления на публични лица от Брюксел до момента стана ясно, че страната се е заела да извърши избрани задължения за промени и законодателни промени и да стартира подготовка по влизане в Механизма за тясно съдействие (начинът за страните отвън еврозоната да са в банковия съюз), преди да се причисли към ERM II. Вероятно тази фаза ще отнеме сред шест месеца и година.

България към този момент разбра, че не може да влезе в предверието на еврозоната незабавно. Сега въпросът е дали ще получи безапелационен ангажимент от еврогрупата, че след влизането в банковия съюз ще бъде призната без спомагателни забавяния в ERM-II. Ако финансовите министри не дадат такова заричане има огромна възможност държавното управление на Борисов да не кандидатства в банковия съюз.

Тол-системата потегля на 16 август 2019 година

Системата за събиране на тол-такси от камионите над 3.5 т. ще бъде пусната на 16 август 2019 година Електронната винетка за леките коли пък влиза в действие на 1 януари 2019 година, Това излиза наяве от импортиран в Народното събрание законопроект за изменение на Закона за пътищата, който занапред ще бъде обсъждан. В него няма към момента отговор на най-важния въпрос - за кои пътища ще се заплащат тол-такси и за кои не.

Посочените дати са значими за превозвачите, които би трябвало деликатно да възнамеряват покупките си на винетни стикери, с цел да не понесат до финансови загуби. Всички годишни стикери, закупени след 15 август 2018 година на процедура ще важат единствено до стартирането на тол системата. Ако да вземем за пример годишната винетка е купена на 15 ноември 2018, тя ще важи единствено девет месеца, а не до 15 октомври 2019. Така камионите е по-добре да купуват месечни стикери до стартирането на тол-системата. Шофьорите на леки коли пък би трябвало наложително да пазят касовата записка за годишни винетки, тъй като единствено против нея и втората част от винетния стикер, ще могат да цифровизират закупена преди 31 януари 2019 година годишна винетка. Иначе тя става невалидна.

Тръмп разгласи победа на срещата на върха на НАТО

Американският президент Доналд Тръмп разгласи " победа " след срещата на върха на страните от НАТО, която се организира през вчерашния ден и през днешния ден в Брюксел. В сряда той провокира ужас с остри мнения и рецензии за по-ниския финансов принос на европейските му сътрудници към алианса. В четвъртък Тръмп беше по-мек и се въздържа да изиска от тях " незабавно " да усилят бюджета си в този бранш.

Тръмп изясни, че другите страни са се съгласили да усилят разноските си за защита по-бързо от до момента обещания от тях период (2024 г.), по-малко от 24 часа откакто насочи обвинявания към тях. Пред медиите той разяснява и че би бил доста неудовлетворен, в случай че другите страни не усилят доста разноските си за защита, само че без значение от всичко Съединени американски щати резервират " доста мощния си " ангажимент към НАТО. Френският президент Макрон съобщи от своя страна, че НАТО излиза в доста по-силни позиции след двудневната среща на върха в Брюксел, най-много поради възобновения ангажимент на Доналд Тръмп към организацията.

СНИМКА НА ДЕНЯ
Как хърватското държавно управление означи големия футболен триумф на страната


Фотограф: Lisi Niesner
След паметния полуфинал, на който Хърватия в профил Англия от Мондиала в Русия с 2:1 нощес, цялата страна чества и държавното управление в Загреб не е изключение. В четвъртък на съвещанието на Министерския съвет в страната съвсем всички министри бяха с фланелки на националния тим на " шахматистите ".
Също с фланелка на тима се появи и вътрешният министър на страната Давор Божинович (на снимката) за неофициална среща с сътрудниците си от страните от Европейски Съюз в Инсбрук, Австрия.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
Какво значимо ще се случи на следващия ден

Англия посреща американския президент с митинги

Над Лондон ще лети шестметрова гумена кукла, изобразяваща Тръмп като бебе с памперс.

[Baby Trump Project]
В петък стартира дълго чаканата публична аудиенция на Доналд Тръмп във Англия, която провокира съществени митинги. Те към този момент започнаха, отпуските на служителите на реда бяха прекъснати, а английската министър-председателка Тереза Мей и външният й министър се готвят нервно за всевъзможни евентуални недоразумения, гафове и обиди. Самият Тръмп разяснява, че британците " доста ме харесват, тъй като сме на едно мнение за имиграцията " и разказа страната като " много с напрежение място сега с всички тези оставки поради Brexit ".
По време на двудневното си работно посещаване Тръмп ще се срещне с английския министър председател Тереза Мей и с кралица Елизабет Втора. Мей уточни, че визитата е опция за поощряване на комерсиалните връзки и за усилване на съдействието в областта на сигурността.

Борисов регистрира европредседателството в Народното събрание

Премиерът постоянно търпи рецензии от опозицията, че демонстративно подценява институцията на Народното събрание, рядко се появява там, още по-рядко дава доклади или дава отговор на въпроси. Като отплата на следващия ден парламентарният ден ще започва с цялостното внимание на Борисов, който ще пристигна в Народното събрание, с цел да регистрира пред българските законотворци постигнатото по време на председателството на Съвета на Европейски Съюз и ще показа главните цели на Австрийското председателство, което към този момент пое щафетата.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Около 3 млн лева са вредите след наводнението в Мизия , към този момент се прави изложение на потърпевшите постройки, след което ще стартира погашение на компенсациите, разгласи районният министър Нанков. Той даде обещание улиците в Мизия да бъдат възобновени, а канализацията да бъде разширена.

Промените в закона за отбрана от шума, инициирани от вицепремиера Валери Симеонов, минаха на първо четене. С тях се уголемява времето на възбраната за повдигане на звук - от 23 ч до 8 ч. сутринта вместо от 22 ч. до 6 ч, както е в този момент и от 14 до 16 ч. във всички дни от седмицата. При второто четене обаче текстовете за въвеждане на тези рестрикции и за курортите могат да бъдат неодобрени.

Парламентът усили таксите за касационното произвеждане - при обжалване на правосъдни решения депутатите взеха решение касационният жалбоподател да внася такса в от 70 лева - при 5 лева до момента, а когато жалбоподател е организация - 370 лева вместо досегашните 75 лева От Българска социалистическа партия оповестиха, че ще сезират Конституционния съд.

ПРОЧЕТЕНО ДРУГАДЕ
За обществото ще остане загадка, в случай че политик или магистрат ненадейно забогатее след излизането от властта

Декларациите за парцелите и за спор на ползи на хората, които са заемали висши държавни длъжности, ще бъдат скривани, когато те излязат от властта. Така за обществото ще остане загадка, в случай че политик или магистрат ненадейно забогатее след напускането си, написа във водещата публикация на в. " Сега " от четвъртък.
Това следва от мнение на Комисията за отбрана на персоналните данни, поискано от новата антикорупционната комисия (Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество) във връзка на общия еврорегламент за данните (GDPR).
Към момента тези заявления на всички, взели участие в трите управляващи, са обществени и могат да се видят на уеб страницата на Сметната палата, в това число да вземем за пример и данните за почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган, който от години публично не е на властова позиция. Занапред те няма да бъдат налични.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР