Ако една сграда трябва да разполага с над 200 места

...
Ако една сграда трябва да разполага с над 200 места
Коментари Харесай

При строителство на сгради с над 200 паркоместа ще трябва да се проучва ефекта върху трафика

Ако една постройка би трябвало да разполага с над 200 места за паркиране, то преди да бъде строена, надстроявана, пристроявана или да се трансформира предназначението ѝ, ще би трябвало да се извърши транспортно проучване за натоварване на уличната мрежа и градската среда, което да покаже какъв брой по-натоварен ще стане трафикът. За такава готвена смяна в Наредба № РД-02-20-2 от 2017 година (чл. 42а) оповестяват от районното министерство (МРРБ).

Такова условие обаче към този момент има в наредбата. Всъщност огромната разлика е друга - кой приема или отхвърля съответния план. В остарелия вид на наредбата това е " общинският съвет на съответната община на съображение направената експертиза и модел на натоварванията " (чл. 48). А с готвената смяна отговорността се носи от " органа, способен да утвърди капиталовия план , след приемане от експертния съвет по устройство на територията ". Общинският съвет единствено ще дефинира обсега и наличието на изследването за трафика.

Въпреки това, от Министерство на регионалното развитие твърдят, че измененията имат за цел " да регламентират комфорта на жителите с въвеждането на механизъм за авансово транспортно изследване, което ще се взема поради от органа, способен да утвърди капиталовия план ".

Започналите до влизане в действие на наредбата производства по координиране и одобрение на капиталови планове и издаване на позволения за градеж се довършват по реда на тази разпоредба. За стартирано произвеждане по координиране и одобрение на капиталов план и издаване на позволение за градеж се счита внасянето на капиталовия план за координиране и одобрение от способния орган.

Що се отнася до казуса " паркиране " особено в София от 1 ноември стартира да работи нова, разширена зелена зона. Големият " печеливш " е квартал " Лозенец ", само че освен - вижте сами съгласно напътствията на Центъра за градска подвижност (ЦГМ) ТУК!

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР