Ако до 15 декември не изберат нов доставчик, над 5

...
Ако до 15 декември не изберат нов доставчик, над 5
Коментари Харесай

Големи сметки заплашват клиентите на отстранения търговец на ток Фючър Енерджи

Ако до 15 декември не изберат нов снабдител, над 5 хиляди клиенти на електрическа енергия търговец " Фючър Енерджи " са застрашени от двойно по-високи сметки за ток за месеца, откакто компанията бе отстранена от пазара на ток. Проблемът със сметките може да възникне, в случай че клиентите по неведение останат към спешно осигуряващия им електрическа енергия снабдител от последна инстанция, какъвто нормално е електроснабдителното дружество по район. За това предизвестиха Славчо Нейков, ръководител на управителния съвет на Института за енергиен мениджмънт, и Иванка Диловска, член на управата на организацията, пред публицисти в сряда.

Миналия петък " Електроенергийният систематичен оператор " (ЕСО) смъкна от пазара на ток, считано от 00:00 часа на 2 декември, " Фючър Енерджи ", която дружно с индийската " Индия Пауър Копрорейшън " до неотдавна беше считана за бъдещия покупател на българските активи на ЧЕЗ. Преустановяването на търговията е станало по искане на самата компания поради финансови проблеми, пречещи й да обезпечи контрактуваните доставки на ток за клиентите й, измежду които има както предприятия и дребни компании, по този начин и лечебни заведения и детски градини.

При такова състояние разпоредбите за търговия с електрическа енергия плануват снабдяването автоматизирано да се поеме от доставчика, обслужващ съответната територия – ЧЕЗ, ЕВН или " Енерго-Про ", или " Националната електрическа компания " (НЕК). Техните цени на тока за подобен вид " непредвидени " клиенти обаче са към 50% по-високи от тези на свободния пазар. Потърпевшите кардинално имат период до 10 число на настоящия месец за изберат нов търговец на ток или в случай че са дребни компании на ниско напрежение или битови клиенти, да се върнат на контролирания пазар. Ако не го създадат, ще продължат да заплащат високите цени, а потърпевшите консуматори схващат със забавяне за проблемите им с доставчика – нормално като получат огромната сметка, разясниха Нейков и Диловска.

Възможни неприятни изненади със сметките

Проблемът е, че от уеб страницата на " Фючър Енерджи " по безусловно нищо не проличава, че компанията е спряла до обслужва клиентите си. Няма предизвестие те да си намерят нов снабдител и не е ясно дали изобщо тези над 5 хиляди консуматори са осведомени какво би трябвало да подхващат.

Все отново от ЕСО в сряда оповестиха, че защото обстановката с отстраняването на " Фючър Енерджи “ ООД от пазара на ток е изключителна, срокът за избор на нов снабдител се удължава до 15 декември.

Казусът се изследва и от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), както и от Министерството на енергетиката и до дни се чака да има мнение по случая, разяснява пред Mediapool ръководителят на енергийния регулатор Иван Иванов. Той увери, че все още не се преглежда въпросът с отнемането на лиценза на " Фючър Енерджи ", защото свалянето й от пазара е станало по нейно искане. Събира се информация за положението й и опцията да извършва отговорностите си по лиценз, добави Иванов.

От данни в Търговския указател излиза наяве, че сдружението завършва 2016 година на загуба от 258 хиляди лева и задължения за към 16 млн. лева към банки и снабдители. По неофициална информация обаче борчовете са нарастнали неведнъж през актуалната година. На 4 декември на общо заседание на акционерите на сдружението – Валентин Христов и притежаваната от него " Аксис 7 ", е решено да бъде отхвърлен шефът Иван Стоянчев и управлението да се поеме от Христов.

От чешката компания ЧЕЗ, за която импровизирано се твърдеше, че е избрала индийско-българския консорциум с 30 процентно присъединяване на " Фючър Енерджи " за покупател на бизнеса й в България, пък към този момент са уведомили претендента, че приключват диалозите. Такива към този момент се водели с " Енерго-Про ", чиято оферта била последваща в класацията на кандидатите, настояват осведомени с дейностите на управлението на ЧЕЗ.

Пропуски в разпоредбите за търговия с ток

Случващото се с " Фючър Енерджи " не е казус за българския пазар на ток, само че до момента толкоз огромен участник не е бил отстраняван и точно това вади нескрито пропуски в сегашните правила и дава късмет за възстановяване на нормативната база, разясниха Диловска и Нейков.

Те показаха, че даже в сегашните правила не е планувана процедура по себеотстраняване, какъвто е казусът с " Фючър Енерджи ". Тъй като настояването е обвързвано с големи отговорности за небаланси (когато се постанова незабавно пазаруване или пласиране на недостигаща или непотребна електроенергия), само че не излиза наяве дали това са задължения на самия търговец или на негови снабдители, би трябвало да се планува опция и други търговци да желаят премахване на различен участник на пазара, в случай че имат финансови проблеми с него, считат двамата специалисти. Също по този начин би трябвало да се разпише ясно какви са дейностите при банкрут на участник на пазара за ток.

Представителите на Института за енергиен мениджмънт считат, че сегашният проблем е добър мотив за прецизиране на разпоредбите за търговия с електрическа енергия, а също по този начин и за увеличението на контролните функционалности на КЕВР, която дружно с комисиите за защита на конкуренцията и за финансовия контрол да следи по-качествено и по-изкъсо търговците на ток да не манипулират пазара.

Иван Иванов напомни, че на 7 декември КЕВР следва да одобри промени в разпоредбите за търговия се електрическа енергия и по думите му те няма да се отнасят единствено за стартирането на борсовата търговия с ток в границите на деня. Той не се ангажира с позиция дали КЕВР ще се занимае с произтеклите от сегашната обстановка с " Фючър Енерджи " пропуски в нормативната база.

Правилата за търговия с ток може да наподобяват скучна бумащина, само че обсегът им върху оптимални вероятни обстановки и хипотетични проблеми е от извънредно значение за идната цялостна либерализация на електроенергийния пазар у нас. След дълго отсрочване, се чака най-накрая тя да стартира през 2018 година като желанията са последователно да бъде вадена на борсата цялата създавана електрическа енергия. В момента на борсата за ток се търгуват едвам 400 МВ държавен ток, като следващата година количествата ще набъбнат на 500 МВ поради условие на Европейска комисия. Догодина ще стартират и покупко-продажбите за размери, които да се доставят в границите на същия ден, само че като цяло борсата обгръща едвам към 10 на 100 от целия енергиен пазар.

Диловска и Нейков показаха като огромен проблем неналичието на бистрота за подписаните двустранни контракти за покупко-продажба на ток.

Нужда от указател на двустранните контракти

Част от тези покупко-продажби се случват на борсата в обособен пазарен сегмент, само че множеството са непосредствено сред производителите на ток и търговците при неразбираеми условия, скрити цени и секрети периоди.

Според Института за енергиен мениджмънт е належащо на борсата за ток да се записват всички двустранни покупко-продажби – за количества, периоди, метод на заплащане, с цел да са вероятни както пазарни разбори, по този начин и следене дали не се правят злоупотреби и операции. Нейков счита, че покупко-продажбите на всички производители на сила с мощности над 5 МВ би трябвало да записват покупко-продажбите си.

Двамата специалисти приканиха държавното управление най-накрая да излезе с пътна карта за либерализацията на електроенергийния пазар – освен със периоди, само че и с нужните аргументирани ограничения за освобождението на търговията с ток. Те също по този начин предложиха на " Българската самостоятелна енергийна борса " да разнообрази профила си и предлаганите артикули, с цел да са те насочени по-потребителски. За задачата обаче е належащо всеобщо да се конфигурират умни електромери, които да могат да мерят почасово потреблението, а не както в този момент – дневна и нощна цена. Така клиентите ще могат посредством цени за другите часове да вземат участие по-активно в ръководството на доставките изобщо на пазара.

" На клиентите даже може да бъдат препоръчани по-ниски цени на тока в подмяна на ангажимент от тяхна страна при потребност да лимитират личното си ползване ", даде образец Нейков.

Призиви за изсветляване на покупко-продажбите с ток

С позиция за изсветляване на електроенергийния пазар излезе по-късно в сряда и Асоциацията на организациите на работодателите в България (АОРБ). В момента на борсата за ток липсва бистрота, има преференции за играчи и това би трябвало да се промени като се задължат всички производители да търгуват тока си на борсата, твърди асоциацията.

АОРБ прикани Народното събрание да вкара строги наказания при пазарни операции, с цел да не се позволяват покупко-продажби " под масата “ на непазарни цени. Организацията напомни по какъв начин през август тази година единствено за 17 секунди бяха продадени стотици мегавати за милиони левове.

От Института за енергиен мениджмънт означиха, че е имало договорка, подписана за 3 секунди, което е очевиден белег за неправда, защото в случай че купувачът не е осведомен с офертата авансово, времето не е задоволително даже единствено за прочитането й, камо ли за разбор и взимане на решение. " Това е един клик време ", уточни Диловска.

Работодателите считат, че единствено прозрачността на електроенергийния пазар ще възвърне доверието на икономическите субекти в него и най-много ще отбрани ползите на битовите консуматори, които следва да излязат на свободния пазар.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР