Ако днес повярваме, че музиката на улицата е шум, утре

...
Ако днес повярваме, че музиката на улицата е шум, утре
Коментари Харесай

Ако днес повярваме, че музиката на улицата е шум, утре може да повярваме, че това в центъра на София е ремонт

" Ако през днешния ден повярваме, че музиката на улицата е звук, на следващия ден може да повярваме, че това в центъра на София е ремонт. " Това сподели общинският консултант Венцислав Мицов по отношение на наредбата за публичния ред, която Столична община одобри, и по-конкретно частта, която би трябвало да отбрани жителите от нездравословното въздействие на шума.
Шумът е разграничен в три посоки. Първото е домашни действия и съседи, второто са обществени пространства, а третото – звук от строително-монтажни действия.
Забранява се повдигането на звук в делнични дни от 14 до 16 ч. и от 22 до 8 ч., а в почивни дни –
от 14 до 16 ч.и от 21 до 9 ч.
Предвиждат се и санкции, които за физически лица са от 100 до 300 лв. при първо нарушаване и от 300 до 500 лв. при наново нарушаване.
„ По закон звук е всяко външно нездравословно или нежелано озвучаване. Дотолкова, доколкото свиренето на пиано може да бъде нежелано влияние по закон, да, то е шум”, сподели Иван Илиев, общинския консултант Иван Илиев, който е ръководител на Комисията по публичен ред и сигурност в изявление за bTV.
Понятието „ шум” не е правилно нито съгласно закона, нито съгласно наредбата на Общинския съвет, разяснява обаче Венцислав Мицов. „ Ние напряко забранихме на децата в София да свирят, в случай че нямат позволение на етажната благосъстоятелност. Казахме им, че музиката и шумът са едно и също и за Общинския съвет музиката е шум”, добави той.
Илиев напомни, че публичното разискване на наредбата е траяло повече от 40 дни, с две публични разисквания онлайн. „ Там жителите сложиха доста остро въпроса. Неслучайно имаме всяка година най-вече тъжби във връзка с шума. Гражданите желаеха тотално да бъдат неразрешени подготовките в жилищни здания за професионални цели, а тези за непрофесионални цели – да бъдат неразрешени тогава, когато пречат”, означи Илиев.
" Няма спор, че в събота и неделя може да се лимитират часовете, в които да се свири, само че да им казваш, че те са като чичото с флекса – това е смешно”, сподели Мицов.
Според него по този начин при сигнал може да „ арестуват Гошко, който е златен медалист по кларнет за предходната година в Провадия например”.
" Или пък Пешо, който свири на барабани и подлудява целия блок ", добави обаче Иван Илиев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР