Ако държавата не компенсира Булгартрансгаз, от 1 януари цената на

...
Ако държавата не компенсира Булгартрансгаз, от 1 януари цената на
Коментари Харесай

Жечо Станков: Ако държавата не компенсира Булгартрансгаз, от 1 януари цената на газа ще скочи драстично

Ако страната не компенсира " Булгартрансгаз ", от 1 януари цената на газа ще скочи фрапантно. Това бе декларирано по време на дебатите в Народното събрание за основаването на краткотрайна комисия поради съглашението между  " Булгаргаз " и турската енергийна компания " Боташ ", подписано на З януари 2023 година

Комисията би трябвало да откри дали с този контракт се постанова тежка енергийна взаимозависимост от Турция.  Жечо Станков  от настоя в работата на Комисията да се включи и отплата за " Булгартрансгаз ". Ако това не стане, ще има тежки стопански последствия:

" На 1 януари цената на газа на българските консуматори ще скочи извънредно доста не поради това, че пазарните условия са такива, а поради това, че има безценен газ, който се съхранява в " Чирен " и който по един или различен метод, в случай че не бъде обезщетен от държавното сдружение, ще го платят българските жители, българският бизнес ", предава БНР.

Вносителите на плана питат също ще заплаща ли България всеки месец към 5 милиона $ до края на тази година.  Борислав Гуцанов  от Българска социалистическа партия:

" А от януари, след 20 дни, ще плащаме по половин милион $ дневно. За 13 години България е задължена да заплати за тази случка, съчинена от служебния кабинет, над 2 милиарда $ и тези пари са дължими вкупом, в случай че решим да прекратим този контракт ".

Мартин Димитров  от ПП-ДБ разясни:

" Ние, сътрудници, одобряваме ли такива практики, тъй като на следващия ден различен длъжностен кабинет, ще има служебни държавни управления, в случай че не изменим сполучливо Конституцията, което аз го поисквам на вас, на всички нас да го създадем, на следващия ден те могат и 30-годишен контракт във всяка една област да подпишат, без да питат изобщо Народното събрание ".

" " поддържа комисията, а  Цончо Ганев  отбеляза:

" Категорично, с цел да бъде разследвано, да бъде събрана нужната информация за това какво си е разрешил този министър, който беше с извънредно надменно и безочливо държание в Народното събрание. Ние сме изрично срещу смяна в Конституцията в частта, която визира ограничение пълномощията на президента ".

По предложение на партия " ", на следващия ден Народното събрание ще изслуша министъра на енергетиката Румен Радев поради останалите без ток хора след снеговалежите.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР