„Ако Българското председателство на Съвета на ЕС трябва да се

...
„Ако Българското председателство на Съвета на ЕС трябва да се
Коментари Харесай

Захариева: Очаквам в края на председателството европейските лидери да покажат смелост

„ Ако Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз би трябвало да се запомни с едно нещо, това ще бъде отпушването на процеса за европейска интеграция на Западните Балкани “ , сподели вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред представители на проведеното гражданско европейско общество.
" Преди началото на Председателството трябваше да убедим европейските си сътрудници, че границите на Европа не свършват пред Балканите, а водачите на нашите съседи и другари от Западните Балкани – че би трябвало да не престават с промените “, сподели министърът в Бояна. Там тя се включи в изнесено съвещание на група „ Работници “ на Европейския стопански и обществен комитет (ЕИСК). Според министъра втората задача се е оказала по-трудна, само че балканските водачи са изненадали всички, като са посочили, че могат сами да вземат решение проблемите и по този начин са опровергали клишето за „ балканизация “ като отвращение за разговор и изолация.
„ Договорът за другарство сред България и Република Македония даде първичния подтик. Последваха договорите за демаркация на границата сред Косово и Черна гора, договорът сред Скопие и Атина и продължаването на разговора сред Белград и Прищина със символичното здрависване сред водачите им в София “, уточни министърът. Тя добави, че чака на идния Европейски съвет на 28-29 юни водачите на 28-те страни членки да дадат зелена светлина за начало на предприсъединителните договаряния с Албания и Република Македония.
„ Очаквам в края на нашето Председателство европейските водачи да покажат храброст и да стартират договаряния “ , сподели министър Захариева. Тя изрази оптимизъм, че това ще се случи, тъй като се следи смяна измежду европейските настройки по отношение на договарянията със страните от Западните Балкани. „ В началото всички гледаха доста скептично на теорията ни, че районът е значим освен за непосредствените си съседи като България, само че за цяла Европа. Сега това виждане се споделя в голяма степен от сътрудниците ни и ние като ротационен ръководител на Съвета можем да се гордеем с това достижение “, добави тя.
Политическият развой е крачка в вярната посока, само че незадоволителна, в случай че Европейски Съюз не даде и практическа поддръжка и тук страната ни може да служи за образец, продължи посланик №1 на България. „ Стремежът ни е да създадем балканска мрежи за започващи предприятия, тъй като България първа в района сътвори с европейски пари не един, а цели три фонда за вложение в стартъпи и през днешния ден те са толкоз развити, че оказват помощ на младежи с бизнес хрумвания от задачите Балкани. “
Това е измежду съответните ограничения за справяне с младежката безработица, която на Западните Балкани е сред 55 и 64 %, акцентира Захариева.
Засягайки проблемите на трудовия пазар, тя обясни и позицията на България по въпросите за трудовата миграция в Европа. „ Трябва да работим по три стълба. “
Първият е външноикономическият и включва разнообразни принадлежности по стратегии за развиване, борба с климатичните промени, които основават „ екологични емигранти “ и предварителна защита на спорове, подбудени от хора.
Втора стъпка са границите. „ Не бива в Европейски Съюз да се ограждаме и отделяме един от различен. Трябва да поставим дружно старания и да се солидаризираме с страните по външните граници “, акцентира министър Захариева.
Третият дирек е завършването на промяната за европейската политика на леговище. „ Мисля, че с ваша помощ можем да подтикваме политиците от всички страни членки да проявят повече храброст и тук “, заключи вицепремиерът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР