Ако България купи нова партида американски самолети или каквато и

...
Ако България купи нова партида американски самолети или каквато и
Коментари Харесай

САЩ: Ако купите още самолети, вече няма да плащате накуп

Ако България купи нова партида американски самолети или каквато и да е друга военна техника, то към този момент ще може да заплаща на тримесечни вноски, а не както до момента - вкупом. Това излиза наяве от публично известие на Министерство на защитата. 

Само преди няколко месеца България купи от Съединени американски щати и " Локхийд Мартин " 8 F-16 и заплати за тях вкупом 2,2 млрд.лв. И това беше наложително за реализирането на контракта. Ако има бъдеща, нова договорка, то тогава към този момент ще може на вноски.

" В резултат на подписаните досега контракти по Програмата за задгранични военни продажби на Съединени американски щати (FMS) за придобиване на самолети F-16 и други отбранителни артикули в Министерството на защитата е получено писмо от Агенцията за съдействие в региона на защитата на Департамента по защита на Съединени американски щати (DSCA), че Република България е включена в листата на страните, които могат да заплащат разсрочено (на вноски по тримесечия) дължимите суми при подписване на нови контракти по FMS. ", написа МО.
Следва да се регистрира, че DSCA ще ползва опцията за разсрочено заплащане според от продължителността на контракта и размера на доставяните отбранителни артикули. 
Това ще разреши на Министерството на защитата да ползва гъвкава скица за финансиране при придобиване на отбранителни артикули и услуги и да понижи ресурсното натоварване на бюджета за защита през идващите години, описват още от Министерство на защитата.

 

" Сега " напомня:

 

Само преди дни Пентагонът разгласи контракта сред Lockheed Martin („ Локхийд Мартин “) и Военновъздушни сили на Съединени американски щати за възлагане на контракта за произвеждане на самолетите F-16 Block 70.  Обявеният период за осъществяване на контракта – януари 2027 година, подхожда на клаузите на междуправителствения контракт, според който първите два самолета би трябвало да бъдат доставени в средата на 2023 година, а последните два през първото тримесечие на 2024 година, обявиха от министерството на Каракачанов. 

От там споделиха още, че след доставката на самолетите стартира тригодишен интервал на поддръжка на оборудването и системите, която би трябвало да завърши при започване на 2027 година

Министерството на защитата на Съединени американски щати разгласи съглашение на стойност 512 милиона $ с американската компания „ Локхийд Мартин “ за произвеждане на изтребители F-16 Блок 70 за Република България. Това стан ясно по-рано през деня от публично съобщение на Пентагона.

Според договора   Lockheed Martin Aeronautics е получил контракт за закрепена цена на 512 004 418 $ за произвеждане на F-16 Block 70 . Договорът включва заплащането на 4 185 566  предварително. Работата ще бъде извършена във Форт Уърт, Тексас и Грийнвил, Южна Каролина, и се чака да бъде приключен до 31 януари 2027 година

В контракта е посочено, че поръчката му е 100% финансирана посредством задгранични военни продажби (FMS) за Република България и е резултат от конкурс, провеждан от България. От страна на Пентагона, договаряща страна е Центърът за управление на Военновъздушни сили, военновъздушната база Райт-Патерсън, Охайо (FA8615-20-C-6051).

Веднага прави усещане, че  сумата е от едвам 500 млн.долара. Обяснението идва от американският уебсайт Джейнс Дифенс, представен от БГНЕС. Специализираната медия твърди, че тази поръчка за произвеждане не включва мотори и е част от общия пакет за доставка и поддръжка на Ф-16 за България, който е оценен на почти 1,3 милиарда щатски $. Това значи, че евентуално  ще има обособени контракти за моторите, за оборудването, за въоръжението и за образованието.

Имeнно 1,3 млрд.долара или към 2,2 млрд.лв все още на сключването на контракта сред Съединени американски щати и България, бяха платени едновременно от българското държавно управление. Плащането бе утвърдено и от Народното събрание.

Този договор  планува производството на осем самолета F-16 Блок 70 (шест едноместни и два двуместни самолета).  Пакетът включва образование на водачи и наземни екипажи, логистика, помощно съоръжение и военна техника.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР