Ако бъдат избрани за конституционни съдии, Десислава Атанасова и Борислав

...
Ако бъдат избрани за конституционни съдии, Десислава Атанасова и Борислав
Коментари Харесай

КС: Новоизбраните конституционни съдии няма да получат цял мандат

Ако бъдат определени за конституционни съдии, Десислава Атанасова и Борислав Белазелков ще довършат сегашния мандат, а няма да получат цялостен 9-годишен мандат.

Това излиза наяве от решение на Конституционния съд от през днешния ден по конституционно дело № 17/2023 година, формирано по искане на президента на Република България за предоставяне на наложително пояснение на член 147, алинея 2, член 148, алинея 1, т. 1 и алинея 3 от Конституцията на Република България по следния въпрос:

" Каква е продължителността на мандата, неговото начало и край, когато парламентарен арбитър е определен (назначен) и встъпил в служба след плануваното в член 147, алинея 2 от Конституцията възобновяване на състава на Съда? "

Конституционният съд реши:

" Конституционен арбитър, определен или назначен след плануваното в член 147, алинея 2, изр. трето от Конституцията възобновяване на състава на Конституционния съд, упражнява пълномощията си единствено за оставащия период от мандата, считано от конституционно дължимия миг за обновяването на състава на Съда. "

На съвещанието участваха всички 10 конституционни съдии. Решението е признато единомислещо.

 

От днешното решение на Конституционен съд следва, че мандатът на идващите конституционни съдии, които се чака да са ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и някогашният висш арбитър Борислав Белазелков, няма дa e 9 години, а те ще останат в Конституционен съд малко по-малко от 7 години.

 

Причината за това е, че Народното събрание забави избора на двама членове на Конституционен съд над две години.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР