Академици и учени излязоха с отворено писмо по повод дебатите

...
Академици и учени излязоха с отворено писмо по повод дебатите
Коментари Харесай

Учени с писмо в подкрепа на Иван Гешев

Академици и учени излязоха с отворено писмо във връзка дебатите към кандидатурата на Иван Гешев за основен прокурор.
 
Позицията е под надпис: Кому е преференциално да не бъде номиниран и вероятно определен за гл. прокурор Иван Гешев?
 
През последните дни в общественото пространство се надигна неукротим поплак от дребни, само че шумни, групи жители, които стачкуват против номинацията на господин Иван Гешев за основен прокурор на Република България. Свикнахме към този момент в общителното родно място да се стачкува за щяло и не щяло, с мотив и без мотив, свястно и безсмислено, интелигентно и просташки настървено и прочие, и прочие

Не бихме били сюрпризирани и този път, в случай че не съзирахме като вдъхновители и уредници на процесите не до там честни и кардинални персони, обслужващи най-вече ползите на няколко грантови структури, които необезпокоявани от формалните държавни институции към този момент години наред правят нападение против българската национална еднаквост и тровят публичния морал със своята надменност, лакомия и войнстващ нихилизъм.

В такива случаи постоянно е належащо да се зададе основният въпрос – кому е преференциално? И в действителност на кого е преференциално да не бъде номиниран и вероятно определен за основен прокурор Иван Гешев? Най-разтревожени, вижда се, са соросоидите и някои олигарси, които има от какво да се опасяват. Те не дават никакви причини против професионалните качества на претендента за основен прокурор Иван Гешев, само че тръбят непрекъснато, че не било демократично да има единствено една кандидатура.
 
Иначе същите тези хора по най-демократичен метод участваха в разграбването на националното благосъстояние през последните тридесет години, прикривайки се в синьо-червено-жълтата мъгла на прехода и представяйки се като почтени младенци, задачите в бяло…

Струва ни се, че единственият аршин за подобен висок пост би трябвало да бъдат професионалните качества на претендента, честността и несъмнено, безстрашието, храбростта и целеустремеността да се изправи даже и против мощните на деня (от каквито и партийни разцветки да са те) в името на строгото съблюдаване на конституцията, законите и високите нравствени правила, които движат цивилизованите общества.
 
акад. Благовест Сендов 
акад. Константин Косев 
акад. Георги Марков 
акад. Ячко Иванов 
акад. Тодор Николов 
акад. Дамян Дамянов 
член-кор. Драга Тончева 
член-кор. Иван Гранитски
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР