Академик д-р Богдан Петрунов е председател на Отделение по медицински

...
Академик д-р Богдан Петрунов е председател на Отделение по медицински
Коментари Харесай

Акад. Петрунов: Още не сме победили COVID-19, чака ни дълга и упорита борба

Академик доктор Богдан Петрунов е ръководител на Отделение по медицински науки към Българската академия на науките, един от известните в международните научни среди имунолози и алерголози, член на Националния център по заразни и паразитни заболявания към Министерството на здравеопазването и специалист в региона на вирусните инфекции. Ето какво сподели той пред  " Радио Китай " за пандемията от Covid-19 и ограниченията против нея.

- Акад. Петрунов, за жалост Covid-19 към момента продължава да се популяризира в доста страни по света. За това удостоверяват изявления и изявления на СЗО, както и на международно известни вирусолози. В доста страни обаче, противоепидемичните ограничения бяха вдигнати изцяло с оглед вредите, които те нанесоха върху световното и национално икономическо развиване. Според Вас, каква е обстановката сега с разпространяването на вируса SARS-Cov2, и изключително на неговия вид „ Омикрон “ и други разновидности?

- С настъпването на лятото и изключително през есента се наблюдаваше понижаване на случаите на инфектираните с COVID-19. Но това беше на фона на доста по-малкия брой изследвани хора, което не дава действителна визия за развиването на пандемията. Това даде съображение на доста страни в света, в това число и в България, да бъдат анулирани съществени противоепидемични ограничения с оглед превъзмогване на икономическите и обществени компликации за популацията. За страдание обаче, медицинският проблем остава и в доста огромни страни по света като Китай, Индия, Япония, Австралия и други, към момента се намират в пандемична обстановка.

Пандемията не е преодоляна още, даже се допуска появяването на нова вълна и по данни на водещите институции в света в битката с COVID19 – като СЗО, Европейския и Американския център за надзор на болесттите и здравните управляващи на доста страни, не би трябвало да има успокоение и би трябвало да продължи дейното наблюдаване на хода й.

Това е обвързвано с огромната неопределеност на вируса и появяването на нови разновидности като Омикрон и изключително на последните генетични линии ВА4 и ВА5 и напълно скоро разпознатите QA1 и QA1.1, които предизвикват необятно заразяване, въпреки и не тежко протичане на болестта.

Ситуацията се усложнява и от обстоятелството, че с настъпване на зимата в Северното полукълбо стартира разпространяването на грипната зараза, която в допълнение утежнява здравната обстановка, води до намаляване на имунната система и благоприятства развиването на COVID- пандемията.

Засега единственото интензивно профилактично средство в битката с нея е повсеместна имунизация на популацията, още повече, че към този момент се разполага с високо дейни хибридни РНК-ови ваксини, основани въз основата на главния, „ класическия “ ухански вид на ковид и обогатени с най-актуалните и необятно циркулиращи му разновидности ВА4 и ВА5. Тези ваксини към този момент са позволени освен като бустер-инжекция, само че и за осъществяване на съществена имунизация, дори и за деца от 6 месечна възраст и нагоре.

Всички здравни управляващи по света интензивно подтикват имунизационния развой, който дружно с някои съществени противоепидемични ограничения, като носенето на маски в публичния превоз да вземем за пример, биха лимитирали развиването на пандемията и ще я слагат под надзор.

Накратко бих обобщил, че пандемията от COVID-19 инфекцията не е още победена и следва дълга и упорита битка на човечеството с нея.

- Преди известно време Китай наложи тактика за „ нулева заваряемост “, която провокира обществено неодобрение в някои градове, само че въпреки това докара до ограничение разпространяването на новите разновидности на вируса и способства за опазване здравето на милиони хора и фрапантно понижаване на смъртността. Сега към този момент Китай промени ограниченията, като съгласно новата характерност, страната няма да се стреми към налагането на динамичната политика за „ нулева заваряемост “ и разхлабва ограниченията. Този ход има за цел към този момент адаптирането към новата обстановка. Как бихте коментирали всичко това?

- Китай, като най-голямата страна в света, подходи още от 2020 година доста интензивно и добре проведено от здравна позиция в битката с Корона вирусната пандемия. С доста ограничавания, локдауни, всеобщи тестирания и имунизация със лични ваксини, се реализира доста ограничение на пандемията със относително доста ниска смъртност.

В следствие издигнатата тактика за „ нулева заваряемост “ даваше доста положителни резултати и пандемията беше доста лимитирана, не се позволи дифузното ѝ разпространяване, наблюдаваше се доста ниска смъртност. Но явно всички тези позитивни ограничения от здравна позиция, провокираха огромни стопански вреди, което принуди китайското държавно управление да смекчи противоепидемичните ограничения, да подтиква доста интензивно имунизационната акция, с оглед обгръщане на все по-голяма част от популацията на страната.

Във връзка с това сега се разисква разрешаването на немската противоковид ваксина, да бъде позволена за приложение в Китай, с цел да се усъвършенства имунизационният обсег на популацията. Очевидно китайските здравни управляващи схващат доста добре, че пандемията не е победена и не престават интензивно да се борят с нея.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР