Акад. Георги Стоилов е сред най-известните български архитекти. Именно той

...
Акад. Георги Стоилов е сред най-известните български архитекти. Именно той
Коментари Харесай

Архитектът на Бузлуджа се поболя

Акад. Георги Стоилов е измежду най-известните български архитекти. Именно той е индивидът, който е проектирал и основал емблематичния монумент с чинията на Бузлуджа, чиято реституция тече с цялостна пара от 2 години насам. Стоилов, който навърши 93 години през този април, до момента не е виждал възобновените мозайки, защото от няколко месеца насам не е в положително здравословно положение. Архитектът съвсем не напускал столичното си жилище, защото имал усложнения с напредването. Покрай залежаването изгубил и много от тежестта си и околните му се тревожели за него. Въпреки това продължавало да му се работи и постоянно в дома си приемал ръководителката на плана по реновирането на най-големия комунистически паметник на Балканите – младата му колежка Дора Иванова, с която обменяли опит.

Дните на Георги Стоилов са изпълнени със самотност, защото в границите на няколко години той загуби и двете си съпруги. Първа умряла Кина, втората му жена, а предходната година си отиде и поетесата Лиляна Стефанова, с която архитектът също е имал брак. „ Сам съм у дома. Това е най-трудното – през деня, нощем самичък, да няма с кой... Е, в събота идва единият внук, в неделя идва другият, това въпреки всичко е нещо, само че те са заети, имат си работа “, споделя с горест Стоилов, който е записал името си със златни букви в българската история и е заемал някои от най-висшите длъжности в страната, като министър на архитектурата и благоустройството и кмет на столицата София.

Стоилов има един-единствен наследник от втората си брачна половинка Кина, кръстен на него, който е пенсионер и някогашен ваятел. Нито един от тримата му внуци не припознал архитектурата за свое предопределение, а всичките се ориентирали към сферата на компютрите. Само един обаче емигрирал в чужбина и по-рядко посещавал възрастния си дядо. Засега Стоилов се радва единствено на един правнук, който още веднъж носи неговото име. Надявал се той да продължи забележителната му кариера и да реализира плана на живота му, който към момента не е видял бял свят, а точно небостъргач от бъдещето.
Дело на арх. Стоилов са още пантеонът в Гургулят, постройките на БНР и РВД, хотел „ Рила„, арката на свободата „ Беклемето “ и редица хотелски комплекси в черноморските ни курорти, строени по времето на соца.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР