Аида Ованес842 души в страната чакат бъбречна трансплантация, а от

...
Аида Ованес842 души в страната чакат бъбречна трансплантация, а от
Коментари Харесай

842 души у нас чакат бъбречна трансплантация

Аида Ованес
842 души в страната чакат бъбречна трансплантация, а от началото на годината са осъществени едвам 10 (6 в Александровска болница и 4 в болница " Лозенец " ), сочат данните на Изпълнителната организация " Медицински контрол " към 5 септември. От 2001 година насам у нас най-вече интервенции за присаждане на бъбрек са направени през 2004 година и през 2014 година - по 56, което е годишно 8 на 1 млн. население. Според експертите, с цел да бъде сполучлив процесът на бъбречна трасплантация, би трябвало да се вършат най-малко 25 на 1 млн. население за една година.
Преди дни жена на 29 година от Пловдивски район, която е била на хемодиализно лекуване от 2018 година, и мъж на 55 година от Плевен на хемодиализа от 2017 година, получиха късмет за живот след бъбречни трансплантации. Те са осъществени от лекарите от Клиниката по урология в УМАЛ " Александровска ". Операциите са били по-сложни и траяли по-дълго от нормалното. Наложила се е и намесата на съдов хирург, защото бъбреците били с рядка анатомична специфичност - единият бил с 3 артерии, а другият - с 2 вени и 2 артерии, изясни началникът на Клиниката проф. Марин Георгиев.
Двамата трансплантирани пациенти се възвръщат и са в положително общо положение, оповестиха за ДУМА от болничното заведение.
Донорът е мъж на 32 година, изпаднал в мозъчна гибел, в резултат на мозъчен кръвоизлив.
България продължава да е европейската страна с минимум органни трансплантации. По данни на statista.com от пандемичната 2020 година у нас осъществени 1,2 бъбречни трансплантации на 1 млн. население, а преди България е Кипър с 10,8. За цялата 2020 година у нас са направени общо 8 интервенции за присаждане на бъбрек, което е 1,14 на 1 млн. население.  style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >  
style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >

 
  class= " MsoNormal " >
  class= " MsoNormal " >

 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР