Агресия у дома, агресия в училище, агресия в интернет -

...
Агресия у дома, агресия в училище, агресия в интернет -
Коментари Харесай

Психотерапевт по Дарик: Битува идеята, че мъжете може да са палави, а жените трябва да са послушни

Агресия вкъщи, експанзия в учебно заведение, експанзия в интернет - залети сме от експанзия. На какво се дължи това и толерира се насилието в българското общество? По тази тематика водещата на “Кой приказва ” по Дарик радио Мария Черешева беседва с психотерапевта Рада Наследникова.

“Хората са идентични, въпросът е по какъв начин е завършено обществото… В България има приемливост освен към експанзията. Не се оправяме с корените на омразата и на агресията… Има разделяне в обществото - параноидно действаме, избираме кои са положителните и кои неприятните и към неприятните имаме оправдана експанзия. Трябва да има регулация на тази експанзия ”, сподели Наследникова.

“В случая с домашното принуждение има доста гневна опозиция от законодателните органи да подхващат ограничения, посредством които да търсят психическа помощ. Жените са обект на стигматизация - битува концепцията, че дамите би трябвало да са послушни, мъжете са палави, а дамите би трябвало да се преценяват ”, добави терапевтът.

Най-много се усилва експанзията при бременноста и след раждането, тъй като тогава се повишава ревността. Битува и другото мислене, че би трябвало даже до момента в който си гледа новороденото, дамата да обгрижва и мъжа, изясни още Рада Наследникова.

По думите й обвиняването на жертвата е типичен механизъм. “Това е огромен проблем, затруднение при справяне на обществото с агресия… Трябва политическа воля за промени, само че би трябвало и публичната настройка да е подобаваща. А то има отплата. Обществото търси сурови санкции, които не трансформират нищо - те не понижават престъпността. Това ще успокои краткотрайно и ще кажат “ето, има отмъщение ”, заключи психотерапевтът.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР