Аграрното министерство подготвя втори пакет подпомагане за слънчогледопроизводителите. Това се

...
Аграрното министерство подготвя втори пакет подпомагане за слънчогледопроизводителите. Това се
Коментари Харесай

Подготвя се втори пакет финансова помощ за производителите на слънчоглед

Аграрното министерство приготвя втори пакет подкрепяне за слънчогледопроизводителите . Това се планува в план на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 11 от 2023 година за изискванията и реда за даване на незабавна финансова помощ на отглеждащите слънчоглед. Той е оповестен за публично разискване в графа „ Проекти на нормативни актове “ в уеб страницата на Министерството на земеделието и храните и в Портала за публични съвещания.

Целта на смяната е да се уреди опцията за даване на незабавна финансова помощ в България съгласно Регламент за осъществяване /ЕС/ 2023/1343 на Комисията от 30 юни за подкрепяне на секторите на зърнените и маслодайните култури в България, Полша, Румъния, Словакия и Унгария.

Бюджетът по втората незабавна мярка за България e в размер на 19 108 166 лв. . Парите се дават от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и не се планува даване на в допълнение национално финансиране.

Подпомагането ще се отпуска отново на аграрни стопани, регистрирани за 2022 година и 2023 година , по реда на Наредба № 3 от 1999 година за основаване и поддържане на указател на земеделските стопани /ДВ, бр. 31 от 2015 г./ за площите им със слънчоглед, изразени в хектари, които са били възможни за подкрепяне за акция 2022 година по Схемата на единно заплащане на повърхност /СЕПП/.

Спешната помощ ще се заплаща на утвърдените заявители до 31 декември , а крайният период за показване на мнения и мнения по оповестените документи е до 28 септември .

Предстои заплащане на парите от първия пакет незабавно подкрепяне на земеделските стопани, отглеждащи слънчоглед. Общият провиснал бюджет за помощта по първия пакет е над 65,5 млн. лв., от които от средствата от Европейския фонд за гарантиране на земеделието са 32 759 650,00 лв. , а националното финансиране – е 32 759 650,00 лева .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР