Агоп Каспарян е икономист. От 2009 до 2016 г. е

...
Агоп Каспарян е икономист. От 2009 до 2016 г. е
Коментари Харесай

Агоп Каспарян: Има сериозно напрежение между ГЕРБ и ДПС

Агоп Каспарян е икономист. От 2009 до 2016 година е бил учител по дисциплините " Микроикономика ", " Макроикономика " и " Световна стопанска система " в УНСС. Гост преподавател в университети в Португалия, Полша, Испания, Литва, Чехия. През 2003 година се дипломира в „ Национална школа по мениджмънт “. Магистър по „ Макроикономика “ от УНСС. Специализирал е интернационална стопанска система към „ Виенския Икономически Университет “ и бизнес стопанска система към Университет Евора – Португалия. От 2020 година е член на Бюрото на Съвета на браншовите организации към БТПП и ръководител на " Асоциация интернет услуги и технологии ".
Г-н Каспарян, к аква е симтоматиката, която разкриват кадровите рокади в кабинета " Борисов 3 " през днешния ден?
Когато приказваме за симптоматика, нормално приказваме за болест и нездравословно положение, вие доста добре започнахте – имаме един „ болен “ кабинет, който съгласно мен има податливост към кадрови промени (около 10 от началото на кабинета). Реално, не виждам тези промени до какво положително ще доведат, даже в противен случай. В тази динамична конюнктура това може да има отрицателен резултат – тъй като всеки знае, че  при промяна на ново работно място, конюнктура и т.н е нужно време за акомодация.
Последните кадрови промени явно се вършат под напън – от митинги, недоволството на будните жители и бизнеса. Борисов е очевидно обезпокоен и това е белег за рецесия. Едва ли преди дни е схванал за зависимостите или несправянето с работата от години, които разгласи като съществени причини за промените.
Д ържавата се намеси във водно-енерегийния бранш съществено. От Движение за права и свободи остро възразиха на поправките в Закона за енергетиката. Знаци защо са това?
Знаци за съществено напрежение по оста Борисов-ДПС. Той постоянно е бягал като демон от тамян от всякакво обществено обвързване с Движение за права и свободи. Толкова внезапно до момента не се беше разграничавал – промяна на министри, лишаване на студения запас от ТЕЦ-а на Ахмед Доган. Нека напомним, че страната заплати от 2017 до през днешния ден 53 млн. лева за 5 включвания на Топлоелектрическа централа „ Варна “. Това, което видяхме като общество е, че енергетиката е напълно „ политика “.
Явно от Движение за права и свободи са изнервени от протичащото се. Или ще се реформират или ще влизат в още по-голяма рецесия, тъй като разривът с единствения им нещо като сътрудник от последните години, имам предвид Борисов, демонстрира огромна риск за бъдещето им. С ангажимента, че всичко, което се случва не е единствено спектакъл, с цел да се успокои публичното мнение и акциите на Христо Иванов.
Какви благоприятни условия има все още опозицията, с цел да отговори на тези процеси в политическата рецесия?
Да поддържа курса Нинова. Както споделя един политолог, за четири години тя нито се съобщи, нито се продаде. И то в доста тежка обстановка на поддържане на поредна съпротива на ръководещите и битка за удържане на апетитите на вътрешната съпротива. Времето потвърди, че е права
Веднага се обосновавам с обстоятелства – в последният парламент парламентарната група има 80 депутата, предходният помним - 39. Добавяме избора на Румен Радев за Президент. Също по този начин от нито един регионален кмет на последните избори Българска социалистическа партия към този момент имат 4, както и броя на евродепутатите им от 4 се повиши с още един на 5 и последно завоюваха и областен кмет в София.
От протичащото се в Българска социалистическа партия значително зависи и това, което ще се случва в страната до идващите избори. Много значимо е настоящето управление да се оправи със зловредната роля на вътрешната съпротива, която обслужва непознати ползи и приказва с мантри, които никой не схваща.
Въпросните 29 милиарда, които би трябвало да чакаме в идващите 7 години, до каква степен са съответни те като размер и какви ограничения трябват, с цел да се подсигурява целесъобразното им разходване?
Нека стартираме от малко по-далеч. Вие чухте ли господин Борисов авансово да показва прогноза за каква сума отива да се „ бори “ на срещата? Защото аз не чух и действително потегли с концепцията, че при какъвто и да е резултат, той може гордо да се самообяви за победител.
Всъщност 29 млрд лева, са разпределени на база на усвояемост на предишни интервали.
Правителствата с министър председател Борисов  дотук обгръщат два програмни интервала и резултатите са пагубни. Последните данни са за усвоени едвам 40.78% от парите избрани за България от Европейски Съюз, като тук не включваме корекциите, които са бол. Именно браншове в които се чака максимален спад, най-големи суми за систематизиране са с най-нисък % на усвояемост в предходния интервал (Програма за развиване на селските региони – към 22%, Морско дело и риболовство – към 24%, екопрограмата 30%, обучение и просвета 45%).
Нещо извънредно значимо – новите пари ще бъдат налични след правенето на народен проект за възстановяне, който би трябвало да бъде утвърден от Брюксел.
Тоест действително без подобен проект, ние за момента получаваме 0 лв.. Отделно се вкара и т. нар „ Ръчна спирачка “ или казано по-просто парите могат да бъдат спрени в случай че промени по рационализация на стопанската система и акомодация към “Зелената договорка ” не се реализират.
Ето тук идва и огромното предизвикателство – по какъв начин и кой и по кое време ще напише тази стратегия и по-късно по какъв начин ще бъдат усвоени тези пари. Кой ще управлява този проект?
Защото макар безвъзмездните суми, тези суми би трябвало да бъдат предпазени с верни, съответни стратегии и планове от които зависи огромен дял в растежа на стопанската система за идните години. Тоест, в нашия случай не е значимо единствено какъв брой ни отпускат, а какъв брой имаме потенциал да си вземем.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР