Аглика е наследник на бившия държавен текстилен завод Петко Владов

...
Аглика е наследник на бившия държавен текстилен завод Петко Владов
Коментари Харесай

Елица Петкова от текстилната "Аглика трейд": България вече ще бъде разпозната като производител на защитни облекла

" Аглика " е правоприемник на някогашния държавен текстилен цех " Петко Владов " в Твърдица. През 1996 година фабриката за хавлиени кърпи е приватизирана от тогавашния й шеф инж. Петко Петков, който я трансформира в фамилен бизнес. През 2012 година бизнесът се уголемява с нова фабрика - " Аглика трейд ", във Велико Търново. На процедура става дума за група фабрики, ситуирани на 40 хиляди квадратни метра повърхност, които са взаимно свързани, само че с разнообразни индустриални линии и технологии за произвеждане на хавлиени произведения: кърпи, халати и др.; постелъчно бельо; одеяла; олекотени завивки и възглавници, протектори.
През 2017 година " Аглика " купи две индустриални бази в Молдова - в градовете Твърдица и Тараклия, в които се създават домакински текстил и суитчъри от механически платове. Компанията отвори фабрика за цифрово напечатани текстилни произведения и в Съединени американски щати - американската Aglika LLC проработи на 1 септември 2014 година Първоначалната инвестиция беше 10 млн. $. През 2016 година българското сдружение даде чартърен машините си на извънредни сътрудници, на които доставя своите дабълфейс кърпи и поларени одеяла за следващ щемпел по поръчка на водещи американски компании за брандирани артикули.
" Аглика трейд " има два интернационалните патента за тъкани - за технологията " Дабълфейс " (от англ. double face - двойно лице) и за така наречен мембранна тъкан, която е с по-голяма разтегливост, по-лека от стандартните материи, не пропуща въздух и вода, а е " дишаща ".

Какви промени в организацията на работа наложи изключителното състояние по време на ковид?
- На 8 март се събудихме с вести за първите регистрирани случаи на ковид у нас. На идващия ден получихме първата отказана поръчка от италиански клиент с причина - отсрочено събитие, заради усложнена конюнктура поради COVID-19. До края на седмицата безусловно " валяха " сходни известия. В събота се събрахме с мениджмънта и обсъдихме незабавните ограничения, които неотложно би трябвало да въведем при нас. В неделя информирахме ръководителите на всеки от цеховете в какъв състав да дойдат на работа в понеделник, като наредихме на конфекциите ни да произведат на първо място защитни маски за целия личен състав. Разказвам за всичко това толкоз в детайли, тъй като е последното, което помня в конкретика. От този миг до момента за мен и управителния ни екип няма ден, няма нощ, нито дата. Ежедневните тревожни мнения в изявленията по малкия екран от медици, фармацевти и други групи хора, изложени на риск, заради липса на персонални защитни средства, насочиха вниманието ни към защитните дрехи. Подобно на спешния щаб седнахме и единомислещо взехме решение да концентрираме всичките си старания и инженерна мисъл в незабавното основаване на защитно облекло с най-висока степен на защита. Разполагаме с ламиниращи машини и технология за произвеждане на механически текстил, определихме структурата на материята за облеклото, тъй като условията и спецификата за този медицински клас артикули се разграничава изрично от параметрите, които би трябвало да покрие техническият текстил за скиорските якета.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Къде потърсихте поддръжка?
- Свързахме се с най-големия профилиран производител на здравна мембрана в Европа от Англия. Консултирахме се с швейцарския ни снабдител на химикали за обработка в апретурата. Съдейства ни лекар на техническите науки от Германия, експерт по промазките. За 72 часа се фокусирахме върху всички контакти, които имаме и могат да ни оказват помощ с способен съвет за направата на специфичното произведение. След хиляди телефонни диалози и денонощна работа на 17 март към този момент имахме първообраз на първото произведение. Седмица по-късно стартира и дейното произвеждане на продукта с поддръжката и доверието, което ни гласоподава страната, включвайки ни като един от главните снабдители на защитно дрехи.

Какво е нормалното средномесечно произвеждане на компанията? С какъв потенциал работят фабриките на компанията в този момент?
- Преди ковид средномесечно произвеждахме 150 тона тъкани и през април щяхме да влезем в най-активния интервал и щяхме да работим 200-220 тона на месец. Сега сме на 30% от този потенциал, като на 3-сменен режим работят единствено тези звена, които създават новия подбор - защитните дрехи за многократна приложимост.

Имате ли освободени от работа служащи или пуснати в отпуск?
- Имаме личен състав в отпуск, като се надяваме да успеем да го задържим и след рецесията, защото имаме вяра, че ще възстановим, въпреки и с мудни темпове и поетапно, европейските ни пазари на общоприет подбор за домакински текстил. Реално упованията ни са оптимистични в тази посока макар тежкия сегашен миг. Точно тази рецесия ще " обърне " Европа към европейските производители и снабдители.

Имате ли проблеми със суровините, задоволителни ли са складовите наличия, срещате ли проблеми с логистиката?
- Разполагаме с задоволително първични материали за хавлиени произведения, одеяла и постелъчно долни дрехи за идващите три месеца. Очаква се също да дойдат контейнери със първични материали съгласно плануваното ни ползване, което направихме през януари. Имаме и складови наличия на подготвена продукция, която при потребност може да се осъществя незабавно.
Свръх проблематични обаче се оказаха доставките на спомагателните материали за защитното облекло. Например, циповете, които се употребяват за костюмите, са особено водонепропускливи и надлежно - доста дефицитни. Благодарение на голямото подпомагане на държавната администрация, светкавичната реакция и логистичната организация на комерсиалните ни аташета бяха обезпечени " зелени коридори " и успяхме да придвижим нужните материали, по този начин потребни за завършване на изделието.

Имате ли проблеми с разплащанията ?
- Имаме, несъмнено. Както ни е безпределно мъчно да си съберем вземанията, по този начин и да се разплатим към нашите контрагенти. Ситуацията е комплицирана за всички и се надяваме на схващане и самообладание, до момента в който още веднъж се завърти колелото и се възстановява паричният поток.

Как се отразява пандемията от ковид на работата на фабриките ви в Молдова?
- Към момента има понижено произвеждане, само че и там се преустроиха през последните две седмици и към този момент конфекционират маски и защитни дрехи. От молдовското държавно управление се обърнаха към нас посредством Иван Паслар - ръководител на районния съвет на центъра на бесарабските българи в Молдова, и ангажираха производството ни там да обслужва потребностите на Молдова. Съпричастни сме и спомагаме с всичко по силите си там. Трудности чакаме, в случай че се появят рестрикции по границите и се блокират доставките на материали от фабриката-майка в България или в случай че наложат карантина.

Среща ли компликации фабриката ви в Съединени американски щати, по какъв начин се развива партньорството ви във време на рецесия ?
- Доставките ни бяха постоянни и безусловно до предходната седмица не се усещаше напрежение или по-ниска интензивност във фабриката ни в Съединени американски щати. Като се има поради изостреното състояние с пандемията и съгласно мен закъснелите дейности в Щатите по отношение на пандемията, усложненията с бизнеса и продажбите ни там занапред предстоят и ще ни се отразят сериозно. Въпреки това информацията, която имаме от нашите сътрудници, не е изключително песимистична, дори терзанията им са по-скоро от това, че в случай че поръчват в този момент, транспортните връзки ще им основават усложнения.

Ще се възползвате ли от препоръчаната от държавното управление поддръжка по схемата 60/40, при която страната ще компенсира заплатите на работещите в размер на 60% от брутните им хонорари?
- Честно казано, от първостепенно значение сега за нас е доста сериозната организация на индустриалния развой на защитните дрехи и обезпечените срочни доставки, които отговорно сме поели към страната. Най-важното е да обезпечим с високо защитно облекло всички наши медици и чиновници на първа линия допустимо най-скоро. Всеки момент ни е скъп сега.

Какви са капиталовите ви проекти за 2020 година и ще претърпят ли смяна поради ковид ?
- Инвестиционните ни проекти за 2020 година бяха свързани главно с комерсиалните ни интензивности и индустриални мощности, където инвестирахме доста през последните пет години, и проектът ни беше да наложим всички наши произведения. Сега вложения в тази връзка няма да се вършат. Така или другояче всички задгранични изложби са отсрочени. Ще насочим вложенията в посока защитното облекло за увеличение на потенциала.

Какви са прогнозите ви за развиване на компанията? А на бранша?
- Истината е, че през първата седмица от изключителното състояние бъдещето изглеждаше отчайващо. След като обаче впрегнахме всички екипно ресурса си и считам, че към днешна дата към този момент имаме обнадеждаваща визия за " Аглика ". Развитието ще е в посока новия подбор на защитни дрехи, които считаме, че след офанзивата на доставки за медицински потребности ще се трансфорат в костюм, който всеки от нас ще добави в дрешника си. Дори и все още имаме запитвания от водещи фешън имена, които демонстрират интерес към високотехнологичната материя. Това е артикул, който ще се употребява и в " обикновено " време.
В тази връзка се обрисува голяма вероятност за бранша у нас. Оформя се ниша и България ще бъде разпозната като производител и снабдител на новаторски текстил, който ще удовлетворява условията на европейския и международен пазар. Ще има опция да се вършат съвременни сбирки, с параметри на отбрана на облеклото.
Благодарение на рецесията сега създадохме тесни връзки с доста шивашки компании в страната. България разполага с експерти на доста високо равнище в региона на конфекционирането на облекло за световноизвестни марки. Обединихме се и си партнираме сполучливо с тях. Действаме дружно и съответно, с цел да удовлетворим потребностите на медиците ни на първа линия.
Очакваме браншовия бранш да стане по-независим, да продължи да работи за сбирките на водещи дизайнерски имена, само че имаме късмет в този момент да превърнем българският текстилен отрасъл във фактор в Европа за качественото произвеждане и доставка на високотехнологичен текстил.

Интервюто взе Мара ГЕОРГИЕВА
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР