“Агенцията за малки и средни предприятия, заедно с Асоциацията на

...
“Агенцията за малки и средни предприятия, заедно с Асоциацията на
Коментари Харесай

Лорер каза колко украински бежанци остават у нас. Какво им обеща

“Агенцията за дребни и междинни предприятия, дружно с Асоциацията на работодателите в България работиха интензивно в продължение на седмица, с цел да изготвим дружно първоначални данни за това какви са опциите за работа в разнообразни браншове на стопанството. Данните ще бъдат оповестени през днешния ден. Вече имаме поръчки от секторите за най-малко 150 хиляди поста ”. Това сподели министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер на брифинг след среща с работодателските организации и поясни, че това са 150 хиляди евентуални работни места, а не съществуващи. По време на срещата бяха разисквани опциите за включване в пазара на труда у нас на бесарабските българи и украинците, бягащи от войната. 

" През България са минали към 80 000 бежанци от Украйна, като 40 хиляди остават у нас за момента. Много от тях могат да останат за непрекъснато в България. Затова би трябвало да помислим по какъв начин да подсигурим работа ", разясни Лорер.  

По думите на министъра има 23 хил. потенциални работни места в сектор транспорт, 30 хиляди - в информационни и трансферни технологии, 23 хиляди - в туризма, 24 хиляди - в строителство, 20 хиляди - в текстил и 10 хиляди - в електрониката. 

" Това са евентуални отворени места за всеки - българин или бягащ от войната. Имаме извънредно остра потребност от фрагменти, които да се включат в българската стопанска система ”, сподели още Даниел Лорер.

" Ние като работодатели ще следим интензивно тези хора да не отидат в сивия или черния бранш ", заяви представител на Асоциацията на българските работодатели. И добави: " Ние подсигуряваме, че от страна на работодателските организации ще създадем всичко по силите си да улесним подаването на поръчките до Агенцията по заетостта. "

Смилен Вълов, изпълнителен шеф на Агенцията, изясни, че са основали портал за изследване на потребностите на работодателите от работна мощ. “В него има и поръчки за свободни работни места, които могат да бъдат подавани. Те ще отиват непосредствено в Агенция по заетостта във всяко едно обитаемо място ”, разясни Вълов и добави, че организацията е формирала и мобилни екипи, които пътуват до обитаемото място, в което са настанени бежанците и организират анкети с тях.

“Обобщената информация ще я има в края на всяка седмица: какъв брой от тези хора са подготвени да работят, каква работа и в какъв интервал ”, разясни още той Вълов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР