Агенцията за бежанците отговаря за четири териториални поделения, в които

...
Агенцията за бежанците отговаря за четири териториални поделения, в които
Коментари Харесай

Петя Първанова: За момента няма проблем с нова бежанска вълна

Агенцията за бежанците дава отговор за четири териториални поделения, в които се настаняват лица, потърсили интернационална протекция в нашата страна. Поделенията се намират в София, Харманли, село Баня и Пъстрогор. Заетостта на всичките центрове е 30 %. В момента обстановката е спокойна и няма нищо притеснително. 

Това съобщи ръководителят на Държавната организация за бежанците Петя Първанова в отговор на въпрос има ли проблем с нова бежанска вълна.

По думите й 1560 са чужденците в произвеждане за интернационална протекция, настанени в центровете. Основно те са от Афганистан, Сирия, Ирак и по няколко индивида от други страни.

Вълна от Афганистан след последните събития няма. Лицата, които търсят протекция в България, са такива, които се намират в прилежащите страни, или такива, които са обитавали в други страни и в този момент съумяват да стигнат до страната ни, с цел да потърсят протекция.

По думите ѝ способени органи за защита на границата са Гранична полиция и органите на Министерство на вътрешните работи. Когато лице пресече незаконно границата и това се откри, то се задържа, изясни Първанова пред Българска национална телевизия. Лица, подали молба за интернационална протекция, биват настанявани в центровете у нас.

През последните две години, търсещи протекция у нас главно са мъже, изясни Петя Първанова. Жените са 5 или 6%, децата до 18 година - съпроводени или непридружени, са сред 35 и 40%, като тази година няма разлика, означи ръководителят на Държавната организация за бежанците.

" 57 деца посещават учебни заведения, те са декларирали предпочитание да се образоват у нас, като те до два-три месеца проговарят български ", добави тя.

Относно издръжката на мигрантите тя изясни, че България получава средства под формата на взаимност от Европейския съюз. " 50 на 50 се обезпечава финансиране от държавния бюджет и от Фонда " Убежище, миграция и интеграция ". За храна, за 30% претовареност бюджетът е към 200 000 лв. месечно ", сподели Петя Първанова.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР