Агенцията по заетостта стартира нов прием на заявления по проект

...
Агенцията по заетостта стартира нов прием на заявления по проект
Коментари Харесай

Агенцията по заетостта ще приема заявления от родители за детегледачи

Агенцията по заетостта започва н ов банкет на заявки по план " Родители в претовареност " до привършване на финансовия запас. Това оповестиха от пресцентъра на Агенцията.

Проектът е съфинансиран от Европейския обществен фонд на Европейски Съюз посредством Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси " 2014-2020 и подкрепя родителите за по-доброто съвместяване на професионалния с персоналния живот . Същевременно той дава опция за претовареност на безработни за полагане на грижи за развъждане на деца.

В рамките на предходните приеми 3 368 родители са утвърдени от общо 4 854, подали заявки. 5 387 безработни пък са изявили предпочитание да бъдат наети като детегледачи, а утвърдените са 3 917. Сключени са 2 769 трудови контракти с детегледачи.

Услугата " детегледач " може да се употребява : до 8 часа дневно - от заети и безработни родители - в случаите, когато те се грижат сами за децата си от 0- до 5-годишна възраст включително, т.е. децата не посещават детски ясли, заведения и предучилищни групи; до 4 часа дневно - от заети и безработни многодетни (вкл. самотни) родители - за дете/деца от 0- до 12-годишна възраст, посещаващи детски ясли, заведения, както и учебно заведение.

-->

По време на новия банкет право да подават заявки по плана имат родители на деца от 0 до 12 години. Родителите, които могат да се възползват от услугата и желаят да подадат своите документи за присъединяване при новия старт, би трябвало да бъдат -родители на деца от 0- до 5-годишна възраст, незаписани в детска ясла/градина, които имат обезпечено работно място по трудово/служебно правно отношение или са самонаети/самоосигуряващи се лица , само че все още поставят грижа за децата си и не са се върнали на работа; родители, които към този момент са взели участие в плана и са получили услугата " детегледач " за интервал до 18 месеца, не могат да бъдат включени още веднъж в плановите действия за развъждане на същото дете/деца по сегашния банкет.

Многодетни родители на деца от 0- до 12-годишна възраст, които са се върнали на работните си места, и децата посещават детски ясли/градини, както и учебно заведение.

За задачите на процедурата, многодетни родители са тези, които имат три или повече деца на възраст до 12 години.

Многодетните родители, които имат три или повече деца на възраст до 12 години, и на които е предоставена услугата " детегледач " до 4 часа дневно за интервал до 18 месеца, не могат да се възползват наново от същия тип услуга по сегашния банкет. Същите биха били възможни участници в случай, че са употребили услугите на детегледач, назначен по плана на цялостен работен ден (8 часа) за развъждане на дете/деца от 0- до 5-годишна възраст (вкл.) и желаят да бъдат включени в плановите действия за даване на почасова услуга в границите на до 4 часа дневно, допълват от Агенцията.

Безработни, регистрирани в бюрото по труда, които са родители на деца от 0- до 5-годишна възраст, незаписани в детска ясла/градина, или безработни лица, които са многодетни родители на деца от 0- до 12-годишна възраст, посещаващи детски ясли/градини, както и учебно заведение.

Агенцията обръща внимание, че тези родители, които дълготрайно употребяват отпуск или отсъстват от работа заради развъждане на дете/деца от 0- до 5-годишна възраст и имат обезпечено работно място (по трудово правно отношение или като самонаети/самоосигуряващи се лица), не следва да са се върнали на работа до приемане на утвърждение за включване в плана.

Безработните родители би трябвало да стартират работа при шеф или като самонаето/самоосигуряващо се лице в границите на 4 (четири) месеца от приемане на услугата за развъждане на дете. След като стартират работа, договорът на детегледача може да бъде продължен и по този начин той да поставя грижа за детето в период до 18 месеца.

Безработни родители, които са се възползвали към този момент от услугата и в границите на 4-месечния интервал не са получили предложение за уместно работно място, могат да бъдат включени наново единствено за още 1 (един) спомагателен интервал от 4 месеца по сегашния банкет.

Максималният период за приемане на услугата " детегледач " е до 18 месеца или до навършване на 5 или 12 години на детето/децата.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР