Агенцията по вписванията си раздаде тлъсти бонуси точно за периода,

...
Агенцията по вписванията си раздаде тлъсти бонуси точно за периода,
Коментари Харесай

Невиждана наглост! Въпреки срива в Търговския регистър си раздали тлъсти бонуси за 700 бона

Агенцията по вписванията си раздаде тлъсти бонуси тъкмо за интервала, когато Търговският указател се срина и нанесе тежки вреди на бизнеса, защото беше блокиран 18 дни.
През октомври са били разпределени 700 хиляди лева "допълнителни хонорари за реализирани резултати " за юли, август и септември, написа "Сега ", базирайки се на свои източници. Пресслужбата на организацията удостовери, че чиновниците ѝ са били поощрени, само че отхвърли да уточни каквато и да било сума. Във ведомството работят към 600 души.
По информация на "Сега " четирима софийски шефове са си разделили 20 хиляди лева Надолу по веригата разнообразни началници са получили по над 2 хиляди лева Поощрени са и шефовете на отделите, които директно са носили отговорност за блокажа на регистъра. Най-малко са получили хората, които обслужват офисите на организацията в провинцията – техните
бонуси са били под 700 лева и те са възмутени от това, тъй като са понесли персонално недоволството на бизнеса.
Решението за паричните награди се взема от шефа на съответната институция, излиза наяве от Наредбата за заплатите. В случая това е новоназначената директорка Габриела Козарева, която преди този момент ръководеше Агенцията за дребните и междинните предприятия. Следователно решението за възнагражденията за времето на неналичието на указател е нейно. Медията не е получила формален отговор дали самата Козарева също се е наградила.
Отделните чиновници са били поощрени с разнообразни суми въз основа на самостоятелна оценка, излиза наяве от отговора на Агенцията по вписванията. По разпоредба спомагателни хонорари могат да се дават 4 пъти годишно, като размерът на спомагателното заплащане за реализирани резултати, което обособен чиновник може да получи за една година, не може да надвишава 80% от начислените му за същия интервал съществени заплати. Парите са от икономии от незаетите щатове и спестени пари, тъй като чиновници са употребили отпуск по болест, който се заплаща от Национален осигурителен институт.
В отговор на запитване на какво съображение са раздадени великодушните
бонуси отговорът е, че на служителите в организацията им се поставят по принцип. Това не е по този начин - в наредбата написа, че те се дават при съответни резултати от свършена работа. При срутва на Търговския указател е явно, че става дума за огромен неуспех, а не за триумф.
Според Наредбата за заплатите на чиновниците в централната администрация спомагателното заплащане за реализирани резултати се дефинира за „ тъкмо и в период осъществяване на поставените задания “. Само че това лято ще се запомни с несвършената работа и трагичните резултати в Агенцията по вписванията. Скандалното е, че са наградени хора, които от една година са били наясно, че системата може да се срине и това проличава от претекстовете, с които година по-рано е оповестена социална поръчка за разширение на архива й.
Министърът на правораздаването Цецка Цачева избра да се дистанцира от неуместния сюжет. Пресцентърът ѝ отговоря, че тя не дефинира и не утвърждава погашение на суми за спомагателни хонорари нито на изпълнителния шеф, нито на управлението на Агенция по вписванията. Министърът само определял оценката на шефа и съгласувал оценката на зам.-директора. Конкретните правила и методиката за установяване на в допълнение заплащане за реализирани резултати били разказани във Вътрешните правила за заплатите на Агенцията по вписванията.
От организацията не пожелаха да ги дават - претекстът за отхвърли беше, че трябвало да бъдат поискани по тежката процедура по Закона за достъп до социална информация. Тя е обичана на държавната администрация, с цел да мотае публицистите с години и да крие информация, която по закон би трябвало да бъде обществена. Това е заобикаляне на закона, тъй като в него е казано, че органите във властта са длъжни да оповестяват информация от публичен интерес и да я разгласяват на интернет страниците си, без за нея да се подават заявки. За несъблюдение на това обвързване на шефовете на пресцентровете даже може да бъде налагана санкция, показва Програма "Достъп до информация ". Бившата шефка на Агенцията по вписванията Виолета Николова бе наказана за заграбване и за закононарушение по работа на 3 година затвор, като присъдата е условна поради здравословното й положение. Тя беше наказана, тъй като през 2011 година си е дала
бонус от 48 000 лева с аргумента, че работила почтено и честно. Раздала и още 5000 лева на свои подчинени.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР