Агенцията отбелязва, че той е казал това в обстановка на

...
Агенцията отбелязва, че той е казал това в обстановка на
Коментари Харесай

Блинкън плаши Израел с изолация при атака на Рафах, Нетаняху: Ще има и без подкрепа на САЩ

Агенцията отбелязва, че той е споделил това в конюнктура на напрегнати връзки сред двамата съдружници, в миг, когато войната в линията Газа продължава към този момент шести месец, прибавя Българска телеграфна агенция.

В публично изказване Нетаняху заяви, че е споделил на пристигналия на посещаване в Израел държавен секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън, че няма по какъв начин ислямисткото придвижване " Хамас " да бъде победено без нахлуване в Рафах.

По време на шестото си пътешестване до Близкия изток за последната половин година Блинкън се срещна на четири очи с израелския министър председател за договаряния, целящи усилване на притока на филантропична помощ в Газа.

Нетаняху съобщи, че е благодарил на Блинкън за поддръжката в битката против " Хамас " и че Израел признава потребността да се пази животът на цивилните.

" Казах му, че се надявам, че ще го [настъплението в Рафах] създадем с поддръжката на Съединени американски щати, само че и че, в случай че би трябвало, ще го създадем сами ", съобщи израелският министър председател.

Снимка: AP/БТА

Американският държавен секретар на Антъни Блинкън съобщи от своя страна, че атака против град Рафах в линията Газа рискува да " изолира още повече " Израел и ще навреди на сигурността му в дълготраен проект, съобщи Ройтерс.

При отпътуването си от Израел Блинкън сподели пред публицисти, че е провел " откровени диалози ", имайки поради срещите с израелски публични представители, в това число с израелския министър председател Бенямин Нетаняху, прибавя Българска телеграфна агенция.

Една военна сухопътна интервенция в Рафах " рискува да отнеме живота на още цивилни. Рискува да провокира по-голям безпорядък в доставките на филантропична помощ. Рискува още повече да изолира Израел в интернационален проект и да заплаши дълготрайната му сигурност и престиж ", сподели Блинкън.

Според Израел Рафах е последната твърдина на екстремистите от " Хамас " и че има проект по какъв начин да бъдат евакуирани цивилните преди готвеното нахлуване. Вашингтон обаче предизвестява, че наземна интервенция би била неточност, от която хората, намерили леговище в града, ще пострадат тежко.

Израел твърди, че през днешния ден е ликвидирал и заловил стотици бойци на " Хамас " по време на траяла пет дни интервенция в болничния комплекс " Аш Шифа " в Газа. Това е едно от дребното останали даже отчасти настоящия лечебни заведения в северната част на анклава. " Хамас " и медицинският личен състав отхвърлят на място да е имало бойци.

Напрежението сред Съединени американски щати и Израел става все по-публично, като американският президент Джо Байдън назова акцията на Израел в Газа " несъразмерна " и сподели, че при нея умират прекалено много цивилни, отбелязва Ройтерс.

Войната беше провокирана от нападението в Южен Израел на бойци на " Хамас ", при което бяха убити 1200 и отвлечени 253 души. Повече от 32 хиляди палестинци са починали при последвалите израелски бомбардировки по данни на здравните управляващи в Газа.

Преди срещата Блинкън съобщи, че ще накара Нетаняху да предприеме незабавни ограничения за приемането на спомагателна филантропична помощ в гъсто популации анклав, заплашван съгласно Организация на обединените нации от апетит.

Американски чиновници обявиха, че доставките по суша би трябвало бързо да се усилят и че помощта би трябвало да се поддържа в дълготраен проект.

" Сто % от популацията в Газа страда от високи равнища на остра продоволствена неустановеност. Не можем и не би трябвало да разрешаваме това да продължи ", съобщи Блинкън на конференция нощес.

Израел, който наблюдава всички колета към Газа и е закрил достъпа към северната част на анклава, отхвърля обвиняванията, че лимитира доставките, и твърди, че там доближава задоволително помощ.

" Доколкото знаем, съгласно анализите ни няма апетит в Газа. Има задоволително количество храна, което влиза в Газа всекидневно ", съобщи пред кореспонденти полк. Моше Тетро, началник на Израелската администрация за съгласуваност и връзка за Газа.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР