Агенция "Пътна инфраструктура" за поредна седмица влезе във вестникарските заглавия

...
Агенция "Пътна инфраструктура" за поредна седмица влезе във вестникарските заглавия
Коментари Харесай

Автоголът на АПИ

Агенция "Пътна инфраструктура " за поредна седмица влезе във вестникарските заглавия с гаф. Докато служители, някогашни и сегашни шефове даваха показания в Националната следствена работа поради нещастието край Своге, сътрудниците им в централата на столичния бул. "Македония " сметнаха за удачно да си поръчат нови първокласни служебни коли... за 1 087 500 лева без Данък добавена стойност. От заданието на поръчката пък стана ясно, че по-скъпите коли са планувани за Централната администрация.

Пътната организация бе намислила да се снабди с общо 53 нови возила. Две щяха да са високопроходими джипове, а 51 - леки коли. Прогнозната стойност на джипките бе 185 хиляди лева (без ДДС), или по 92.5 хиляди за брой. За останалите коли от АПИ бяха подготвени да платят 902.5 хиляди лева, т.е. почти по 17 хиляди лева за численост (отново без ДДС). Процедурата обаче просъществува едвам един ден. След като се разшумя към тази социална поръчка, тя небрежно бе спряна. Този ход беше много логически, поради публичния напън, на който е подложено ведомството поради калпавия път край Своге.

Разминаване обаче се получи при претекстовете за прекъсването на поръчката. В медиите бе тиражирано, че е прекъсната от строителния министър в оставка Николай Нанков. Но от районното ведомството обясниха, че Нанков не е бил известен за този търг, отхвърляйки изказванията за повишената стойност на возилата. Според документите пък повода е в несъразмерните условия към компанията реализатор, както и че при инспекция на контролните органи тези условия може да бъдат счетени за дискриминационни. Беше открита и техническа неточност в обособената позиция №2 - включване на междуосие на автомобила с избран размер, който не съществува и не се предлага за коли.

Междувременно Институтът за пътна сигурност показа своето проучване за случая в Искърското дефиле. Докладът бе сладкодумен - секторът край Своге не дава отговор на никакви стандарти и контролните органи са позволили серия от пропуски при проектирането, при ремонта и при стартирането на правата в употреба. Проблеми са открити при слагането на мантинелата, при зърнометрията на асфалта, при маркировката, при широчината на тротоара. Констатирана е неналичието на пътен знак за ограничаване на скоростта. Експертизата е открила също по този начин, че пътят е бил равен като огледало, което е било известно на всички институции по веригата.

Част от упреците бяха ориентирани към Министерство на вътрешните работи, което по думите на вътрешния министър в оставка Валентин Радев е издало седем наставления за шосето, само че те не са били изпълнени. Друг е въпросът за какво вътрешното ведомство не е глобило притежателя му - Агенция "Пътна инфраструктура ", и за какво не е поискало пътят да бъде затворен, откакто е открило, че е рисков? От института зададоха и идващия най-логичен въпрос - каква е компетентността на чиновниците, които би трябвало да реализират надзор?

В отговор на смазващите рецензии шефът на АПИ Светослав Глосов заяви, че стартира ревизия на целия път в Искърското дефиле от лицензирани инспектори по пътна сигурност. "Пътищата се строят с асфалтови смеси, които са с утвърдени предписания, като преди да бъдат положени на пътя настилките, наложително се изпитват в упълномощени лаборатории ", изясни Глосов.

Колкото до публичната поръчка, той акцентира, че множеството от поръчаните коли са били планувани за регионалните пътни ръководства. "Когато има проблеми през зимата поради снегонавявания, въпреки всичко би трябвало да се стигне до тези места, с цел да се направи съответната организация ", съобщи още Глосов. По думите му търгът бил спрян от Николай Нанков, защото от пътната организация са позволили неточност и не са съгласували момента на оповестяване на процедурата.

Щатът пораства

Общо 921 чиновници ще работят в новото звено към пътната организация - "Национално ТОЛ ръководство ", което ще се занимава със събирането на електронните пътни такси. От тях 911 ще са на щат в звеното, а останалите 10 - в общата администрация на организацията. В плана на постановлението на Министерския съвет не се прецизира какъв брой ще натежат на бюджета новите назначения. Засега е ясно единствено, че бюджетът на АПИ следва да бъде повишен с 3.6 млн. лв..

Специализираното звено ще поеме функционалностите по събиране на пътните такси от съществуващата сега дирекция "Пътни такси и разрешителни ". Иначе след новата порция назначения щатът на пътната организация ще нарасне на 2432 души.

На 4 септември Комисията по районна политика, благоустройство и локално самоуправление в Народното събрание одобри на второ четене въвеждането на смесена ТОЛ система. Предвижда се леките коли да стартират да употребяват електронни винетки от началото на 2019 година, а от август идната година тежкотоварните коли да заплащат тол такси.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР