Агенция Пътна инфраструктура“ стартира обществена поръчка за разработване и внедряване на интелигентна транспортна

...
Агенция Пътна инфраструктура“
стартира обществена поръчка за
разработване и внедряване на
интелигентна транспортна
Коментари Харесай

Тунел Траянови врата получава уникална за България система за автоматична идентификация на ПТП

Агенция „ Пътна инфраструктура “ стартира социална поръчка за разработване и внедряване на интелигентна транспортна система на АМ „ Тракия “. Проектът се съфинансира от Оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ 2014 – 2020 г. чрез Европейския фонд за регионално развитие. Целта е повишаване безопасността на придвижване по автомагистралата, спазвайки последните директиви на Европейския съюз в тази област.

В тунел „ Траянови врата “ ще бъде изградена неповторима за България интелигентна система за автоматична идентификация на произшествия (Automatic Incident Detection – AID). Тя ще разреши посредством система от подвижни бариери да се ръководи и пренасочва трафика в една от двете тунелни тръби, тъй че при настъпване на инцидент в едната тръба, трафикът да се пренасочва по другата. В оборудването ще бъде инсталирано ново LED осветяване, електронни осведомителни табели, светофарни уредби, хоризонтална и вертикална сигнализация, метеорологични станции при порталите на оборудването и др.

На Автомагистрала „ Тракия “ ще бъдат инсталирани и 40 бр. електронни осведомителни табели (Variable message signs), по 20 бр. във всяка посока. Чрез тях водачите в действително време ще се информират за зародило събитие на пътя. Преди 2 година за първи път на участъци от първокласната и второкласната пътна мрежа бяха монтирани 20 бр. електронни информационни табели, което обезпечи бърза, надеждна и високотехнологична опция за своевременно известяван на шофьорите за настоящата пътната конюнктура, въведените ограничаване и алтернативните маршрути.

С осъществяването на плана за първи път ще бъдат инсталирани и камери за премерване на средна скорост и мониторинг на трафика на избрани сектори от Автомагистрала „ Тракия “. Целта е повишение сигурността на движение и съблюдаване на рестриктивните мерки на скоростта.

Друга оригиналност е монтирането на датчици за претегляне на моторните превозни средства в придвижване (Weigh in motion). Това ще позволи да се филтрират претоварените превозни средства и да се даде възможност за повече на брой, по-бързи и по-ефективни инспекции. Очаква се по този начин доста да се намали износването и увреждането на пътната настилка и оборудванията на автомагистралата.

Индикативната стойност на поръчката е 7 261 500 лева без Данък добавена стойност. Предвижда се интервалът за изграждане на системата и въвеждането й в употреба да бъде до 24 месеца от сключването на контракт с избрания изпълнител.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР