Агенция пътна инфраструктура пуска във физическа експлоатация системата за пътни

...
Агенция пътна инфраструктура пуска във физическа експлоатация системата за пътни
Коментари Харесай

Започна тестването на ТОЛ системата

Агенция пътна инфраструктура пуска във физическа употреба системата за пътни такси. Реални суми няма да се начисляват по нея.


Агенция " Пътна инфраструктура " одобри новата система от компанията снабдител. Остават довършителни работи от австрийската компания, която ще получи за услугата близо 180 млн. лв.. От АПИ обясниха, че следва построяването на спомагателни системи и за следене.

Какво ще ревизира АПИ: Първоначално ще се тества системата за издаване на така наречен маршрутни карти. Новите пътни такси ще важат за огромни камиони над 12 т.

Направен беше тест за издаване на пътна карта, която ще замести електронната винетка. Тестът сподели, че дистанцията примерно от София до Бургас би коствало към 73 лв. на камион с пет оси и стандарт 5. Новите цени са единствено тестови. Заложените пътища, по които ще се тества системата също са тестови и обгръщат към 6000 км., което е близо 30% от пътната мрежа на страната, която е близо 20 000 км.

Тепърва следва да се взема решение дали ще бъдат разширени пътищата, по които ще се заплащат така наречен пътни такси. Пътните такси ще се таксуват въз основата на устройства, инсталирани над пътищата и с лазарно следене ще се наблюдават номерата на колите, които минават под даденото устройство. Ще се резервират единствено тези на нарушителите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР