Агенция Пътна инфраструктура“ против всички правила на правото и логиката,

...
Агенция Пътна инфраструктура“ против всички правила на правото и логиката,
Коментари Харесай

Наглост! АПИ излъга и изрита фирма, за да крепи своя в бизнеса с тол-таксите

Агенция „ Пътна инфраструктура “ срещу всички правила на правото и логиката, излъга и изхвърли изцяло постоянна компания за събиране на пътни такси от винетки, с цел да закрепи позициите в сектора на едно съответно определено сдружение. Това се случва със неуместни и нагли способи, присъщи на мафиотска страна – прокарване на подправени чиновници от АПИ, блокиране на достъп до тол-системата и предизвестия от рода на „ би трябвало да имате човек “.
Хватките, са повече от скандални. Те потвърждават, че бизнесът с винетките и тол-таксите се ръководи по неприемлив метод, а институциите се управляват от външни сили.

За какво става дума:

„ Телетол “ АД е софтуерна компания, в която вземат участие единствено младежи, приключили главно в Лондон. Те вземат решение да разработят мобилно приложение и да се записват като снабдител на тол-услуги.

„ Преживяхме административен потрес. Ние не сме кандидатствали за социална поръчка, а искахме да се записваме като снабдител на тази услуга, което е би следвало да е бърз развой. За 6 месеца не успяхме да се записваме, макар, че процедурата би следвало да е в границите на 2 седмица. В продължение на месеци бяхме лъгани, разигравани, манипулирани. Включително бяхме препратени да контактуваме единствено и само с лице, наречено Христо Атанасов, само че след многократни опити да се свържем с него направихме инспекция и се оказа, че такова лице не работи в нито една дирекция на Агенция „ Пътна инфраструктура “, сподели Лиляна Деянова от „ Телетол “ АД.

Младите хора вземат решение да се борят до край и се обръщат за помощ към европейските институции. Благодарение на това, на 15 май се подписва контракт с АПИ. Всичко би трябвало да наподобява законно и обикновено. Но нищо сходно – стартира вървене по тъгите. АПИ не дава достъп на компанията до тол-системата. На процедура това значи, че работата им е блокирана.

„ Бяхме още веднъж разигравани и лъгани. След над 10 писмени и устни запитвания и претенции да им бъде възложен достъп до системата на АПИ Олег Асенов – шефът на тол-управлението изясни, че те не е тол-системата. Беше ни намекнато, че нашата работа няма да стане тъй като зад нас не стои човек или хора. Никъде в закона не съществува такова изискване. Ние като жители четем законите и желаеме те да се извършват тъкмо по този начин, както са написани. “, изясни Мартин Димитров.

Куриозното е, че АПИ приключва контракта им с едно прессъобщение, в което написа, че „ Телетол “ има „ техническа несъответственост “ със тол-системата в АПИ. „ Как е вероятен подобен извод, откакто на нас не ни е даден никакъв достъп до този система. Те даже не знаят какъв артикул предлагаме. “, обясниха младежите. Още по-скандалното е, че от АПИ отхвърлят да им дават решението и претекстовете за преустановяване на контракта им с обяснението, че това не е обществена информация. По този метод ведомството блокира опцията от „ Телетол “ да си търсят правата в съда, защото прессъобщението не е административен акт.

„ Наложи се да станем и юристи тъй като нашите се отхвърлиха. Десетки компании още желаят да се записват, не съумяват. Монополът не е добър за никой. Искаме да се конкурираме, само че не на база кой кого познава. “, добави той.

Димитров дефинира като институционална несръчност обстоятелството, че сегашният монополист „ Интелигентни Трафик Системи “ не предлага опция да бъде поправена възможна неточност при закупуване на винетка. „ България е единствената страна в света, където се заплаща за неточност. Купуваш си винетка за една години и грешката ти коства близо 100 лв.. После, с цел да я поправиш даваш още толкоз, а в случай че още веднъж сбъркаш е двойно. Това се дължи на тоталната отвращение това да се промени “, добави още той.

Монополистът

Оказва се, че компанията монополист е сключила контракта си с АПИ за даване на тол-услугиет един ден преди да бъдат оповестени изискванията, на които би трябвало да дават отговор доставчиците. Още повече, че в за този един ден те са дали цялата документи, УС на АПИ се е събрал, взел е решение и е подписал контракта с тях.

Бърза инспекция на Фрог в Търговския указател откри, че тъкмо когато е подписван контракта се прави с изключение на необичайно прекачване на акции – сдружението първо е акционерно, за малко става с едноличен акционер и след това отново става с няколко притежатели. Освен това тъкмо тогава два пъти сменя и адреса си.

Въпроси

Учихме в чужбина и се върнахме в България с цел да променим нещо. Поставени сме в условия, в които законите не се съблюдават. АПИ не се ръководи нито от министъра, нито от страната. За това имаме и въпроси, които желаеме да отправим и към министър-председателя Бойко Борисов.

Те са следните:

Къде е тол-системата – страната или във компанията реализатор?

Как по този начин страната няма достъп до системата?

На базата на какви причини ни бе преустановен контракта?

Кой има интерес да има монопол на пазара?

Има ли този „ човек “ надзор върху държавните институции?

Според нас би трябвало да има най-малко 10 снабдители на тол-услуга и по-добрият би трябвало да завоюва. Ще сезираме прокуратурата за закононарушения по служба от страна на шефа на тол-системата и УС на АПИ. Според условията всеки снабдител на такава услуга следва да получава комисионна от 7%, което е закрепено в европейските регламенти. От нас бе поискано да сключим контракт за 5 %. Това е още нещо, за което ще бъдат сезирани институциите.

„ Има загуба на суверенитет в лицето нацяло министерство в лицето на Министерство на регионалното развитие. Страшно е това, което се случва в България, само че тя се е справяла с по-големи проблеми и с по-лоши хора. Може да ви изглеждаме наивници, само че ще продължим да се борим законът да е над всичко и всички. Открито сме срещу институции да не се ръководят от хората, които виждаме и сме избрали. “, споделиха още от „ Телетол “. По думите им никой в България действително не знае дали въобще е построена тол-системата в страната.

Очаквайте изявленията и продължение.

Екип Фрог Нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР