Агенция Пътна инфраструктура е възлагала дейности по зимно почистване на

...
Агенция Пътна инфраструктура е възлагала дейности по зимно почистване на
Коментари Харесай

Пътната агенция е възложила поддръжка по изтекли договори

Агенция " Пътна инфраструктура " е възлагала действия по зимно разчистване на общините Варна и Добрич по контракти, които са изтекли. Това стана известно по време на изключително съвещание на парламентарната районна комисия. То бе свикано поради получени от ръководителя на комисията Николай Нанков от ГЕРБ сигнали за съществуване на нерегламентирани и корупционни практики в организацията. Бившият отраслов министър уточни, че ще съобщи сигналите на прокуратурата, а от " Продължаваме промяната - Демократична България " видяха бойкот.

Пред депутатите ръководителят на Управителния съвет на организацията инж. Ясен Йорданов съобщи, че за двете области е имало настоящи контракти за зимно поддържане, подписани през 2022 г по време на служебния кабинет на Гълъб Донев и анексирани през октомври 2023 година След това на 22 декември 2023 година се подписват нови контракти. Той уточни, че управителният съвет е бил измамен от шефовете на организация " Правна " и " Пътно поддържане ", които не са упоменали, че към този момент има контракти за поддръжка за тези области. Вместо това показали ситуацията като неотложна за подписването на нови контракти. Оправда се, че управителният съвет на организацията не може да следи всички контракти детайлно. Посочи още, че последните направени заплащания по старите контракти са за ноември и декември.

Министърът на районното развиване Андрей Цеков, който е в болничен и не присъстваше, е назначил одит в организацията, който още не е завършил. Директорът на дирекция " Правна " към този момент е освободен. Председателят на Управителния съвет на организацията уточни, че освободеният шеф, чието име не бе посочено, необяснимо е забавил подписването на 34 контракта за ремонт и строителство, измежду които този за съществена реорганизация на Дюлинския проход.

Според информация на Николай Нанков в отчет от началото на декември двамата са упоменали, че с подписването на нови контракти се приключва действието на старите. Въпреки това организацията продължава да разпорежда действия по тях, а по новите разпорежда едвам към 10 март.

Йорданов вметна, че при подписването на новите контракти член на управителния съвет е била и освободената след това Десислава Паунова. Тя бе уволнена два дни, откакто пътната организация с над месец забавяне разгласява 4-годишните контракти за пътни поправки в Северен Централен и Североизточен район на обща стойност към 1 милиард лв., чиито спечелили бяха определени по времето на кабинета " Донев ".

Времето обаче не стигна на служебния кабинет да подпише, а след това Андрей Цеков назначи одит на процедурите. Проверката откри, че и по 8-те оповестени публични поръчки за възлагане на нови контракти за настоящ ремонт и поддръжка са налице ограничаващи критерии и условия, посредством които се основават предпоставки за незаконосъобразно, непрозрачно и неефективно разходване на обществени средства. Новата власт приключи поръчките и разгласи, че към този момент водещият аршин за избор ще е " най-ниска цена ". Това решение бе обжалвано и анулирано като незаконосъобразно от Комисия за защита на конкуренцията. Новото управление на АПИ не апелира решенията на Комисия за защита на конкуренцията и те влизат в действие.

От опозицията припомниха, че от " Продължаваме промяната - Демократична България " са дали обещание, че новите контракти за пътно поддържане към този момент ще се подписват по критерия " най-ниска цена ", а по данните от АПИ подобен до момента не е подписан. По думите на Настимир Ананиев повода е, че са направени опити да се прекратят старите контракти, само че от Комисията за защита на конкуренцията и правосъдната система са ги върнали и са решили, че контракти би трябвало да се подпишат по към този момент контрактуваните параметри. За данните от пътната организация уточни, че саботажът на втория и третия ешелон на властта продължава още от 47-ото Народно заседание и също изиска да се търси отговорност на хората, които саботират процесите и са лобисти.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР