Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) обяви търг за ремонт на близо

...
Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) обяви търг за ремонт на близо
Коментари Харесай

Северната индустриална зона на Разград чака инвеститори

Агенция "Пътна инфраструктура " (АПИ) разгласи търг за ремонт на близо 5-километровия сектор от третокласния път до Северната промишлена зона на Разград, оповестиха от пътната организация. Стойността на поръчката е над 3 млн. лева, а средствата са обезпечени от бюджета й.

Началото на 4.6-километровата права стартира при отклонението от второкласния път Търговище - Разград при жп гара Разград, а краят е при кръстовището с пътя Разград - Дянково. Третокласният път е с значимо значение за града и е съществена връзка за Северната индустриална зона.От АПИ осведомят, че се планува рехабилитация и реорганизация на пътната настилка, нова маркировка и попълване на отвесната сигнализация.

Максималният период за осъществяване на строителните работи е 10 месеца. Кандидатите могат да подават предложения до 17.30 ч. на 24 октомври, прецизират от пътната организация.

Град Разград е ситуиран в долината на река Бели Лом, в историко-географската област Лудогорие. Намира се на 65 км югоизточно от Русе, на 35 км северно от Търговище, на 50 км северозападно от Шумен, на 130 км северозападно от Варна.

Днес Разград е съвременен европейски град с чудесно развита инфраструктура, добре завършена централна част, пояс от благоустроени по Оперативна стратегия "Регионално развиване 2007-2013 " жилищни квартали и непрестанно разрастващи се промишлени зони, ситуирани към пътните артерии на града. Общината се състои от 22 обитаеми места, в които живеят 66 094 индивида, които са в основата за развиването на стопанската система на региона.

Разград се намира в централната част на Североизточна България. Градът е натурален кръстопът на значими пътни артерии, свързващи Централна Европа с Черноморието и Азия. Край града минават Международният европейски път Е70 и жп линия, които го свързват с околните пристанищни градове Русе и Варна. На към 7 км от Разград е ситуирана жп линията Русе-Варна. Разград е значим шосеен център - от града водят пътища за Русе, Силистра, Шумен, Варна и Търговище.

Благоприятното местонахождение на града обуславя многоотрасловото развиване на общинската стопанска система. Динамиката на икономическите процеси в страната и развиването на локалната стопанска система са факторите, определящи пазара на труда. Пред последните години, въпреки и с мудни темпове, равнището на безработицата понижава. На територията на община Разград в областта на услугите, индустрията и строителството работят огромен брой микро-, дребни и междинни предприятия, които оферират продукцията си на българския пазар и за износ.

"Дружба " АД е производител на бутала, бутални болтове, бутални пръстени за мотори с вътрешно горене, алуминиеви сплави и отливки. Основният дял от продукцията е предопределена основно за експорт в Германия, някои страни от някогашния Съюз на съветските социалистически републики и Турция.

Преработващата индустрия е структуроопределяща в общинската стопанска система. Основните й подотрасли са съобразени със специализацията и близостта на суровинната база до индустриалните мощности.

Разград е един от центровете на фармацевтичната индустрия в страната. След преструктурирането на цех "Антибиотик " АД, на неговата територия са обособени две независими компании - "Балканфарма-Разград " АД и "Биовет " - клон Разград.

Едно от най-големите предприятия в хранителния бранш освен в общината, само че и в страна и максимален консуматор на българска царевица е "Амилум България " ЕАД, чийто цех е в Разград. "Пилко " ЕООД е част от холдинга "Амета " - една от най-големите компании в хранително-вкусовия отрасъл и водач в производството на пилешко месо.

Възможности за вложителите основава и Бизнес зона "Перистър ", построена през 2009 година откакто са реновирани и рехабилитирани някогашните военни бази в Разград и е приключен първи стадий от площадковата инфраструктура на зоната. Тя е ситуирана на 1 км от централната градска част и в същото време в чертите на Разград. Зоната е ситуирана директно до пътна връзка - основен път за София и основен път Е -70 /Букурещ/ - Русе - Варна. Морско пристанище и летище Варна са на разстояние от 130 километра. Речно пристанище на река Дунав има единствено на 60 километра. ЖП гара - Разград е ситуирана на 8 км от Бизнес зона "Перистър ". Предвид положителното разположение и непосредственост до морско и речно пристанище, територията е желано място за вложения и развиване на бизнес в район Разград.

На територията на община Разград има шест професионални гимназии с държавно финансиране и филиал на Русенския университет "Ангел Кънчев " - единс­твеното висше учебно заведение в Северна България, което приготвя експерти за химическата, парфюмерий­но-козметичната, силикатната, фармацевтичната, хранително-вкусовата и биотехнологичната проми­шленост. Професионалните гимназии, приготвят експерти със приблизително обучение в региона на химическата индустрия и биотехнологиите, машиностроенето, осведомителните технологии, селското стопанство и хранително-вкусовата индустрия, облекло и дизайн, превоз и строителство, по стопански дисциплини.

Завършилите филиала на Русенския университет в Разград работят в "Амилум България " АД, "Биовет-Разград " АД, "Стинг " АД - София (база Разград), "Каолин " - Сеново, "Хан Аспарух " - Исперих АД, "Мегахим " - Русе, "Лавена " - Шумен, "Селур фарма " АД - Разград, "Семпе 2 " ООД - Разград, "Винпром Лудогорие " ООД - Разград, "Маклер комерс " ЕООД - София (база с. Брестовене), "Амета холдинг " - Разград, "Роса " АД - Попово и други компании, произвеждащи хранителни и други артикули.

Разбира се, има и проблеми. Изоставането на дребните от огромните общини става все по-осезаемо. Основните разлики са в заетостта, инфраструктурата, демографията, финансовото положение и данъчната политика на локално равнище. Това демонстрира проучване на Експертния клуб за стопанска система и политика (ЕКИП), което разкрива какви тъкмо са проблемите и каква е цялостната картина на икономическото и общественото развиване в осем от най-малките регионални центрове в България - Ловеч, Силистра, Монтана, Разград, Търговище, Кюстендил, Кърджали и Смолян.

Всяка от областите изостава от междинните за страната равнища на икономическа интензивност, съгласно проучването, което употребява данни от 2017 година. Сред изследваните общини Смолян, Търговище, Разград и Монтана са с най-голям напредък във връзка с икономическото развиване (измерено посредством Брутният вътрешен продукт на глава от населението) от над 10 години насам.

Малките области имат по-ниски равнища на претовареност от междинното за страната - малко над 52% през 2018 година. В Северна България равнищата остават под 60 на 100.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР