Агенция Алфа Рисърч представи свое проучване за позициите на политическите

...
Агенция Алфа Рисърч представи свое проучване за позициите на политическите
Коментари Харесай

Алфа Рисърч също дава победа на Борисов и Радев на изборите 2 в 1

Агенция Алфа Рисърч показа свое изследване за позициите на политическите сили и претендентите за президент на финала на акцията 2 в 1. Според данните от него са налице няколко трендове:
Повишена готовност за парламентарния избор, който седмица преди изборния ден притегля по-висок интерес от президентската конкуренция. Консолидиране на партийните ядра в интервала на акцията и борба за електорални периферии в последната седмица преди вота. Значима отдалеченост сред главните кандидати за държавен глава, само че незадоволителна готовност за излаз от президентските избори в един тур.
Избирателна интензивност

Само пет дни преди изборния ден, 47% - 48% от интервюираните с право на глас декларират, че ще гласоподават до момента в който към 25% се двоумят. За разлика от началото на акцията, когато мажоритарният президентски избор фокусираше по-силно внимание от партийния, сега решилите да поддържат партийна листа са с към 2 пункта повече от участниците в президентските избори.

Електорални настройки за парламентарния избор

В навечерението на изборите ГЕРБ-СДС резервират лидерското си място с поддръжка от 24,1%. Бившите ръководещи съумяват да си върнат част от отдръпналите се от тях през юли гласоподаватели в столицата и огромните градове. 

Втората позиция се оспорва от „ Продължаваме промяната “ и Българска социалистическа партия. Седмица преди вота поддръжката за групировката към някогашните служебни министри Кирил Петков и Асен Василев е 16,5% и надвива леко над тази за социалистите (16,0%). Евентуално утежняване на Ковид обстановката и машинното гласоподаване крият опасности за Българска социалистическа партия. По подобен метод поданството на Петков, както и по-слабата готовност могат да имат отрицателен резултат върху „ Продължаваме промяната “.

„ Демократична България “, „ ИТН “ и Движение за права и свободи са другите три партии със несъмнено наличие в идващото Народно Събрание. Техните резултати са мощно сближени и е допустимо разбъркване на позициите посред им в оставащите дни.

Обявяването на плана „ Продължаваме промяната “ нанесе електорални вреди на всички протестни партии. След първичния отлив на симпатизанти, „ Демократична България “ съумява да възвърне част от тази загуба и заема 4-то място с 10,2%.
 Светльо Витков показа къс политически разбор за… след изборите Светльо Витков показа къс политически разбор за… след изборите
„ Политическите стратези медийно ни облъчват, че е извънредно, дето няма постоянно държавно управление. Работят за налагане на мнение, че трябв...

„ ИТН “ търпи най-сериозна продължителна ерозия като завършва актуалната акция с 9,9% поддръжка.

Движение за права и свободи не съумява да реализира нормалното си високо ниво на готовност на гласоподавателите си и все още събира 9,8%.

Две други обединения са покрай 4%-та преграда и резервират късмет за наличие в Народното събрание. „ Възраждане “ с 3,8% отчасти консолидира фрагментиралия се при последните два избора коренен националистически избор.

 избори

Електорални настройки за президентския избор
 Президентските избори - смокинов лист за немощни партии Президентските избори - смокинов лист за немощни партии
Шумотевицата към президентските избори се разраства с часове, изключително след оповестяването на кандидатурата на Лозан Панов. Защо обаче от...

С максимален задатък е Румен Радев (46,4%), въпреки да среща повече компликации спрямо месец по-рано. При втори тур балотажът ще е сред Радев и проф. Анастас Герджиков, който е с 28,3% поддръжка.

Мустафа Карадайъ събира поддръжка от 8,8%, Лозан Панов е с 6,9%, Костадин Костадинов - с 3,2%.

 избори

Настоящото проучване е извършено в интервала 7 – 9 ноември 2021 година от Алфа Рисърч, разгласява се на уеб страницата на организацията и се осъществя със лични средства. Проучването е извършено измежду 1017 пълнолетни жители от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по главните социално-демографски признаци. Информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление с таблети по домовете на интервюираните лица.

Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, оповестени на нейния уебсайт, само че не и за изборно или манипулативно потребление на тези данни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР