Афганистанският президент Ашраф Гани и премиерът Абдула Абдула се регистрираха

...
Афганистанският президент Ашраф Гани и премиерът Абдула Абдула се регистрираха
Коментари Харесай

Премиер и президент в двубой за афганистански лидер

Афганистанският президент Ашраф Гани и министър председателят Абдула Абдула се записаха през днешния ден като претенденти на тазгодишните президентски избори. С това те приготвят сцената за повтаряне на политическия дуел сред двамата от 2014 година, приключил със съглашение с американско ходатайство те да си поделят властта, съобщи АП.

Двамата са любимците измежду минимум 14-те претенденти, които са се записали да се явят на изборите, планувани за 20 юли. "Ще донесем мир, само че няма да се молим за него ", сподели Гани в къса тирада, откакто се записва. Той се зарече и да се бори с бедността.

През 2014 година Гани и Абдулла водиха оспорвана президентска конкуренция в два тура, само че преди да бъдат оповестени резултатите от балотажа, Абдула съобщи, че е имало всеобщи изборни фалшификации, и предизвести, че са вероятни митинги. Впоследствие след посредничество на тогавашния държавен секретар на Съединени американски щати Джон Кери беше формирано държавно управление на националното единение. Кери убеди и централната изборна комисия на Афганистан да отсрочи оповестяването на резултатите от балотажа, на които като победител се обрисуваше Гани.

Гани бе избран за президент, а Абдулла за министър председател. Това съглашение беше планувано да трае единствено две години, само че се резервира и до през днешния ден и резултатът беше ръководство, белязано от дълбоки различия, което срещна компликации да се бори с талибаните, отбелязва АП.

Абдулла съобщи, че в случай че бъде определен за президент, ще има министър председател, до момента в който Гани избира да отстрани тази пост.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР