Афганистанските жени вече не могат да се появяват по телевизията,

...
Афганистанските жени вече не могат да се появяват по телевизията,
Коментари Харесай

Гледат на тях като срам за обществото: Талибаните с нов рестрикции за жените

Афганистанските дами към този момент не могат да се появяват по малкия екран, в случай че "играят функции ". Те би трябвало също по този начин прецизно да следват разпоредбите на Шариата, гласят новите правила.

Афганистанските малките екрани към този момент нямат правото да излъчват филми или сериали, в които "жените играят роля или нарушават условията на Шариата и афганистанските полезности ".

Afghanistan's Taliban rulers has unveiled a new set of restrictions on Afghan media, banning television channels from showing dramas and soap operas featuring women actors.

Report by
— DW Hotspot Asia (@dw_hotspotasia)
Така написа в наредба на Министерството за "насърчаване на добродетелите и попречване на пороците " от предходната неделя, представена от . Това министерство бе основано директно след идването на талибаните на власт - на мястото на бившето министерство на дамите.

Към малките екрани се насочат и още условия - да прекратят излъчването на филми, които "разпространяват непознати култури и обичаи в афганистанското общество и подбуждат към порочност ". На телевизионните водещи и репортерки въпреки всичко се разрешава да се появяват на екрана, само че единствено в случай че са с покрити глави и плещи.

Филмите и малкия екран като агитационен инструмент

"Това ме изумява, въпреки да го чаках ", споделя афганистанската режисьорка Сахра Карими пред Дъждовни води. До бягството си от Афганистан на 17 август тя е била председателка на Афганистанската държавна кино организация. 36-годишната Карими е израснала в Иран, следвала е в Европа и е първата афганистанска режисьорка, дръзнала да снима филм в родината си. "С тези разпореждания талибаните желаят да покажат на създателите и режисьорите, които към момента са в Афганистан, върху какво би трябвало да подчертават и защо да внимават. "

Карими не позволява, че някой ще окаже опозиция. "Всички знаят, че е въпрос на живот и гибел. Някои даже ще сътрудничат с талибаните. Те ще поръчат нови филми за задачите на своята агитация и ще се опитат да трансформират естетическите усети на хората и да утвърдят нов облик на дамите в обществото ".

This is so powerful. We cannot stop fighting for and with the women and girls of Afghanistan.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР