Афганистански университети са готови да приемат отново жени, но не докато лидерът на талибаните каже, че е добре, казва служител

...
Афганистански служител на висшето образование казва, че университетите са готови
Коментари Харесай

Афганистански служител на висшето образование казва, че университетите са готови да приемат обратно студентки, но талибаните върховният лидер трябва първо да издаде заповед за връщането им

От RIAZAT BUTT Associated Press, 12 август 2023 г., 14:12 Лидерът на талибаните има крайната дума за това кога това може да се случи – ако изобщо се случи, каза служител на образованието в събота.

Талибаните забраниха на жените да влизат в колежите миналия декември, което предизвика глобално възмущение. На момичетата беше забранено да посещават училище след шести клас скоро след като талибаните се върнаха на власт през август 2021 г. Афганистан е единствената страна в света със забрана за образование на жени.

Министърът на висшето образование на Афганистан Нида Мохамед Надим каза по това време, че забраната на университетите е необходима, за да се предотврати смесването на половете и защото смята, че някои преподавани предмети нарушават принципите на исляма.

Той каза, че забраната, издадена от южния град Кандахар от талибанския лидер Хибатула Ахундзада, е в сила до второ нареждане.

Съветник в Министерството на висшето образование, Молви Абдул Джабар, каза, че университетите са готови да приемат обратно студентки веднага щом Ахундзада издаде заповед за отмяна на забраната. Той не можа да каже кога и дали това ще се случи.

Ахундзада „нареди университетите да бъдат затворени, така че те затвориха“, каза той пред Асошиейтед прес. „Когато каже, че са отворени, ще отворят същия ден. Всички наши лидери подкрепят (възобновяване на образованието на момичетата), дори нашите министри подкрепят това.“

Джабар каза, че последно е срещал Ахундзада от седем или осем години преди. Той се бие заедно с него срещу руснаците по време на 10-годишната съветска война в Афганистан и е част от талибаните от 27 години.

„Ние изпълняваме заповедите му само поради нашето подчинение (на Ахундзада),” каза той.

Коментарите му са още един знак за различни мнения в талибаните относно процеса на вземане на решения и указите на Акхундзада, като главният говорител Забихула Муджахид бързо отхвърли докладите за разделение. Те също така показват властта, която Ахундзада упражнява над талибаните.

Министър Надим представи забраната като временна мярка, докато се намерят решения за решаване на проблемите около половата сегрегация, разбира се материал и дрес код. Той каза, че университетите ще отворят отново за жени, след като те бъдат решени.

Талибаните направиха подобни обещания за достъп до гимназия за момичета, като казаха, че часовете ще бъдат възобновени за тях, след като „технически проблеми ” около униформите и транспорта бяха уредени, но момичетата все още нямат достъп до класните стаи.

Джабар каза, че образователният сектор е както преди.

„Всичко е готово предварително, независимо дали става дума за училищно или университетско обучение. Може да се окаже, че (началните) часове са различни, момчета сутрин и следобед ще има момичета. Или ще има момичета сутрин и момчета следобед.”

Коментарите му идват дни преди втората годишнина от връщането на талибаните на власт.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР