Афганистанска хрътка или така наречената афганска хрътка е древна порода

...
Афганистанска хрътка или така наречената афганска хрътка е древна порода
Коментари Харесай

Отглеждане на Афганистанска Хрътка вкъщи

Афганистанска хрътка или по този начин наречената афганска хрътка е антична порода кучета, произлизаща от Афганистан. Въпреки че тези четириноги са познати на човечеството от доста епохи, едвам през деветнадесетото столетие те получават по-голяма популярност, откакто биват пренесени на Запад.

През вековете тези кучета са се потвърдили освен като отлични пазачи, само че и като правилни помощници на авджиите по време на лов на зайци, антилопи и различен дивеч. Заради своя забавен външен тип през днешния ден все по-често биват избирани и за домашни любимци.

Представителите на тази порода са извънредно красиви, грациозни и аристократични животни. Тяхната отличителна линия е козината, която на множеството места, с изключение на при гърба, е дълга и копринено мека.

Тя може да бъде обагрена в жълтеникаво, пясъчно, бяло, черни, кафяво и други Срещат се както едноцветни екземпляри, по този начин и пъстри. Афганистанските хрътки впечатляват със спортно и доста елегантно тяло. Височината им постоянно доближава до 70 сантиметра, а тежестта рядко надвишава 30 кг.

Представителите на тази порода са умни, чувствени, само че и доста свободолюбиви кучета. Те също се привързват към притежателя си, само че не са от най-лесните за дресиране заради прекомерно свободолюбивия си дух. Ето за какво не се предлагат на хора, които нямат задоволително опит в развъждането на кучета.

От друга страна, в случай че стопанинът подходи с самообладание, внимание и твърдоглавие, без да ползва принуждение по време на дресирането, резултатите няма да закъснеят.

Отглеждане на афганистанска хрътка в къща

Афганистанската хрътка е куче, което се нуждае от много пространство, където да се разходка и тича. Така че, в случай че желаете животното да се усеща свободно, би трябвало да му осигурите къща с огромен двор.

Не се предлага четириного да се държи вързано или пък в клетка, защото това ще повлия на неговия характер, който и без друго е изменчив и от време на време даже непредсказуем.

 афганистанска хрътка

Но пък би трябвало да се има поради, че кучетата от тази порода постоянно прескачат ниски огради, тъй че, още преди вашата дребна афганистанска хрътка да е пораснала, към този момент ще би трябвало да сте оградили дома си със постоянни ограждения. В противоположен случай кучето може да се озове на открито и да си навлечете неприятности със съседите.

Иначе, положителната вест е, че тези четириноги не са по-лоши пазачи от други едри породи като боксер или кане корсо. Пуснати един път на двора, те незабавно ще влязат в ролята на надзирател, подготвен да следи за нарушавания. Те не са от песовете, които лаят без причина, тъй че несъмнено може да им се има доверие.

Афганистанската хрътка няма някакви условия във връзка с климата и заради това елементарно се нагажда към разнообразни места. Въпреки това би трябвало да осигурите на домашния си любим здрава кучешка къщурка, където да се крие, до момента в който на открито вали.

Обърнете внимание, че кучето има характерна четина, която изисква сериозна поддръжка. Ако решите да превърнете вашата афганистанска хрътка в дворно куче, ще би трябвало да полагате още по-сериозни грижи за нейната грива.

Отглеждане на афганистанска хрътка в апартамент

Въпреки че развъждането на афганистанска хрътка в апартамент и изобщо в тесни пространства не е по никакъв начин целесъобразно, в последно време е все по-често срещано събитие. Държанието на кучето в такива условия не всеки път е еднообразно и зависи главно от това каква дресировка е получило от малко.

 афганистанска хрътка куче

Ако неговият собственик е съумял да завоюва доверието му и отделя задоволително време за разходки и физически извършения на четириногото, кучето може да се прояви като дисциплинирано животно.

Ако обаче са се появили проблеми при дресировката и притежателят не намира за нужно да извежда кучето на открито за по-големи шпации, афганистанската хрътка може да се депресира и да показва непослушен темперамент. Не е изключено и да стори някоя пакост у дома.

Преди да поканите това куче в жилището си, би трябвало да вземете поради и друга специфичност на кучето - хвърчащите косми, които в даден миг ще виждате по килима, в леглото си и даже в храната.

Така че, в случай че мислите, че това ще ви основава неприятности, по-добре да се откажете от концепцията за дългокосмест домакински любим и да се спрете на животинче като игуана, костенурка или рибки.

Афганистанска хрътка и други домашни любимци

Поведението на тази порода измежду други кучета зависи от това доколко е било социализирано съответното куче. Ако то не е имало опция да се среща с други свои събратя, до момента в който е било по-малко, след това по-трудно може да реализира съответен контакт. Ако пък е било осведомено и е спряло да се опасява, съумява да контактува с лекост и с други породи.

Относно по-малките животинче като зайчета, котки и морски свинчета кучето може да прояви експанзия. Но тя се дължи най-много на обстоятелството, че то възприема сходни мъници за движеща се плячка, която би трябвало да улови. Ето за какво, в случай че разполагате с такива животинчета вкъщи, ги дръжте допустимо по-далеч от афганистанската хрътка.

Афганистанска хрътка и дете

Въпреки че афганистанската хрътка несъмнено не е от нападателните куче, не би трябвало да ѝ се има цялостно доверие, защото е склонна да се държи спорно към дребни деца, които се пробват да вземат купичката ѝ с храна, или пък пробват да я допрян по време на хранене. Дори и кучето да е добре социализирано, постоянно имайте едно мислено и не си позволявайте да оставяте животното единствено с хлапета.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР