АЕЦ Козлодуй ЕАД ще прехвърли безвъзмездно за управление от Държавно

...
АЕЦ Козлодуй ЕАД ще прехвърли безвъзмездно за управление от Държавно
Коментари Харесай

Дейността по извеждане на радиоактивни отпадъци се отделя от АЕЦ Козлодуй

" АЕЦ Козлодуй " ЕАД ще трансферира безплатно за ръководство от Държавно дружество " Радиоактивни боклуци " на активи на стойност 56 млн. лв.. Става въпрос за оборудване за плазмено изгаряне на твърди радиоактивни боклуци, дружно с движимо и недвижимо имущество, в това число и активи в развой на създаване по стартирани планове за осъществяване на дейностите по извеждане от употреба на нуклеарни уреди. Това е доказано с решение на държавното управление, като с него те са оповестени за частна държавна благосъстоятелност и се трансферират на Държавно дружество " Радиоактивни боклуци ". Предложението за това е импортирано от министъра на енергетиката.
Към момента в имуществото на " АЕЦ Козлодуй " не престават да са налични активи, добити вследствие на реализация на планове по извеждане от употреба на 1-4 блок, които са неприсъщи за осъществяваната от централата активност - произвеждане на електрическа енергия.
Съгласно наредбите на Закона за безвредно потребление на нуклеарна сила, извеждането от употреба на нуклеарни уреди се реализира от Държавно дружество " Радиоактивни боклуци ". Вземайки поради характерния предмет на активност на тази компания, с прехвърлянето на тези активи, активността по извеждане на радиоактивни боклуци ще бъде дефинитивно отделена от " АЕЦ Козлодуй ".

АЕЦ „ Козлодуй ” е единствената атомна централа в България и е най-големият производител на електрическа сила в страната, като обезпечава повече от една трета от националното годишно електропроизводство.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР