AES България и Министерство на енергетиката на Република България подписаха

...
AES България и Министерство на енергетиката на Република България подписаха
Коментари Харесай

AES България препотвърди ангажимента си към зеленото енергийно бъдеще на България

AES България и Министерство на енергетиката на Република България подписаха необвързващ Меморандум за съгласие. От страна на AES България Меморандумът за съгласие беше подписан от изпълнителния шеф Иван Цанков, а от страна на Министерство на енергетиката – от министъра на енергетиката Александър Николов.

AES България е най-големият вложител в българския електро-енергиен бранш през последните 30 години и дълготраен стратегически сътрудник на страната. Според подписания Меморандум за съгласие компанията се ангажира да сътрудничи и да подкрепя напъните на България за декарбонизация по пътя ѝ към по-зелено енергийно бъдеще, като даде знанията и опита на AES във връзка с новаторските технологии и тяхното внедряване на пазара. AES България ще изследва разновидностите за създаване на композиция от слънчев план с мощ към 100MW и Система за предпазване на сила от акумулатори (BESS), както и независим BESS план от 80 MWh в покрайнините на София за подкрепяне на мрежата.

„ Като световен софтуерен водач и пионер в новаторските зелени технологии корпорацията AES има за своя задача да бъде отпред на енергийната промяна, да форсира внедряването на нови решения и артикули в района и да подкрепя пазарите, на които оперира, с цел да станат по-устойчиви “, съобщи Оливие Маркет, президент на AES България.

Меморандумът за съгласие също по този начин отбелязва, че Споразумението за изкупуване на електрическа сила (СИЕ), подписано сред AES България и „ Национална електрическа компания “ ЕАД като покупател, ще продължи да действа до приключването му през 2026 година и няма да бъде удължаван по-късно, както е планувано в Националния проект за възобновяване и резистентност на Република България, оповестен на 6 април 2022 година В тази връзка AES България ще изследва разновидностите за преминаване/съвместно изгаряне в Топлоелектрическа централа AES Гълъбово на естествен газ/водород, биомаса или гориво, създадено от боклуци (твърдо гориво от боклуци или „ SRF “) след приключването на съдебна икономическа експертиза през май 2026 г.

„ С подписването на този Меморандум за съгласие AES България препотвърждава своя дълготраен ангажимент към българския електро-енергиен бранш, където оперираме най-модерната топлоелектрическа централа “, означи Иван Цанков, изпълнителен шеф на AES България. „ Годишно Топлоелектрическа централа AES Гълъбово създава 9% от електро-енергията в България и като се изключи че подсигурява сигурността на доставките, дава значими систематични услуги за стабилността на цялата енергийна мрежа в страната. Ето за какво, ние поемаме уговорката нашата централа да продължи да извършва своята значима роля в националната енергийна система “, добави Иван Цанков.

Освен че е благонадежден производител на сила, AES България е и предан сътрудник на общностите, в които работи. От началото на нейната активност, отделените от AES България средства за разнообразни планове с социална значителност възлизат на близо 15 млн. лв.. Програмата на компанията за Корпоративна обществена отговорност се концентрира върху три съществени целта – обучение, опазване на здравето и инфраструктура.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР