Адвокатите няма да са задължени да докладват на дирекция Финансово

...
Адвокатите няма да са задължени да докладват на дирекция Финансово
Коментари Харесай

Адвокатите няма да са задължени да докладват на ДАНС за свои клиенти

Адвокатите няма да са задължени да рапортуват на дирекция " Финансово разузнаване " в ДАНС за свои клиенти. Това е заложено в измененията в Закона за ограниченията против изпирането на пари, които бяха признати на второ четене от Народното събрание.

Това предписание няма да се ползва, когато става въпрос за присъединяване в действия по изпиране на пари или финансиране на тероризма и даването на правна консултация по искане за такива действия. Измененията бяха импортирани от ръководителя на вътрешна комисия и народен представител от ГЕРБ Пламен Нунев и група народни представители, а главен претекст е понижаване на административната тежест.

През февруари юристи стачкуваха против задължението да оповестяват данни за клиентите си. Позицията им беше, че основаните правила са " образец за извънредно неприятно транспониране на Директива на Европейски Съюз (2015/849) и за прекалено раздут кръг на задължените лица ". Друг мотив беше, че липсва предварителна оценка какъв брой ще коства на хората и бизнеса осъществяването на тези ограничения.

Съгласно други от дефинитивно признатите текстове данните за действителните притежатели на фондации и сдружения, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, се декларират за регистриране, в случай че не са вписани на друго съображение в съответния указател като физически лица. Когато лицата действителни притежатели на фондации и сдружения, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, са физически лица, които са разнообразни от вписаните - данните за тях се декларират за регистриране.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР