Адвокатите на Мишел Платини заявиха, че бившият президент на УЕФА

...
Адвокатите на Мишел Платини заявиха, че бившият президент на УЕФА
Коментари Харесай

Платини: Не съм направил нищо нередно

Адвокатите на Мишел Платини обявиха, че някогашният президент на УЕФА не е направил "абсолютно нищо неправилно " и разясниха, че той не е бил задържан тази заран, а единствено разпитан като очевидец. По-рано през днешния ден френските медии оповестиха, че Платини е арестуван по отношение на акция, която проверява корупционни практики при избиранието на Катар за хазаин на Световното състезание през 2022-ра година.

Платини бе един от 24-те члена на Изпълнитления комитет на ФИФА, които през 2010-та година взеха противоречивото решение да дадат семейството на Мондиал 2022 на Катар, а по отношение на следствието през днешния ден бе разпитан и някогашният и някогашният вътрешен министър на Франция от времето на президента Никола Саркози - Клод Геан.

Представителите на Платини обявиха, че техният клиент също не е бил разпитан, а просто свикан като очевидец по продължаващото следствие. "Той не е направил безусловно нищо неправилно и удостовери, че е безусловно неосведомен с обстоятелствата по случая ", се споделя в изказване на неговите представители и юриста му Уилям Бърдън.

БГНЕС напомня, че Катар получи правото да одобри Световното състезание след гласоподаване на Изпълнителния комитет на ФИФА в края на 2010-та година, като победи кандидатурите на Съединени американски щати, Южна Корея, Япония и Австралия. Изборът на ФИФА провокира много рецензии от медии и специалисти и бе избран като "високорисков ", като още в дните след решението на ФИФА имаше обвинявания в приемане на подкупи от страна на членовете на Изпълкома. Заради високите температури в Катар се взе и невижданото решение Световното състезание да се организира през декември, което значи, че всички шампионати в Европа ще бъдат прекратени за повече от месец в края на 2022-ра година. Катар също по този начин е и най-малката по територия страна, която ще бъде хазаин на Мондиал, като е три пъти по-малка от Швейцария, която одобри шампионата през 1954-та година.

От 24-те членове на Изпълкома на ФИФА, които избраха кандидатурата на Катар, в това число и Платини, 16 към този момент са подали оставка, отстранени са или са под наблюдаване.

Това не са първите проблеми на Платини със закона, като сега той изтърпява четиригодишна възбрана за присъединяване и посещаване на всевъзможни футболни действия, откакто бе открит за отговорен за приемането на нерегламентиран хонорар на стойност 2 милиона швейцарски франка от страна на някогашния президент на ФИФА Сеп Блатер.

Мишел Платини е един от най-легендарните френски футболисти в историята, като е троент притежател на Златната топка и бе избран от ФИФА за шестия най-велик футболист на 20-ти век. През 1984-та година той извежда Франция до купата на Европейското състезание, а година по-късно печели и Купата на европейските първенци с отбора на Ювентус. През 2007-ма година той победи Ленарт Йохансон в президентските избори на УЕФА и бе на поста до края на 2015-та година, когато бе махленски в корупционни практики и осъден от Етичната комисия на ФИФА. /БГНЕС
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР