Адвокатите на Джулиан Асанж правят последен опит да избегнат екстрадирането

...
Адвокатите на Джулиан Асанж правят последен опит да избегнат екстрадирането
Коментари Харесай

Асанж прави последен опит да избегне екстрадиция в САЩ

Адвокатите на Джулиан Асанж вършат финален опит да избегнат изгонването му в Съединени американски щати, където да бъде съден за откриване на военни секрети, съобщи Би Би Си.

По време на двудневното чуване във Върховния съд в Лондон екипът на Асанж ще изложи причините си, че би трябвало да му бъде позволено да апелира напълно.

Няма гаранция, че това ще бъде направено, и в случай че бъде отхвърлено, той може да бъде предаден в границите на седмици.

Поддръжниците на създателя на Wikileaks настояват, че той е разкрил непозволени дейности, само че Съединени американски щати акцентират, че Асанж е изложил на риск живота на голям брой хора.

Огромната правосъдна борба на родения в Австралия Асандж стартира през 2010 година, когато Wikileaks разкри голям брой поверителни военни файлове от войните в Ирак и Афганистан.

В продължение на седем години той се укриваше в еквадорското посолство в Лондон, преди да бъде задържан от полицията през 2019 година

През същата година Съединени американски щати желаеха изгонването му от Англия, като обявиха, че разкритията са заплашили живота на хората.

Две години по-късно английски арбитър постанови, че въпреки Съединени американски щати да са потвърдили, че имат законно наказателно дело против Асанж, той не може да бъде предаден, тъй като може да се опита да си посегне на живота.

Очаква се на чуването тази седмица юристите на Асанж да изискат позволение да оспорят заповедта за екстрадиция, подписана от тогавашния министър на вътрешните работи на Обединеното кралство Прити Пател преди съвсем две години.

Ако не съумеят да убедят съдиите, че има нещо неправилно в тази заповед, Асанж би трябвало да бъде екстрадиран в границите на 28 дни - в случай че не успее да убеди Европейския съд по правата на индивида да спре краткотрайно самолета с по този начин наречената заповед по Правило 39.

Ник Вамос, някогашен началник на отдел " Екстрадиция " в Кралската прокуратура, съобщи, че в случай че Върховният съд отхвърли делото, американските маршали могат да дойдат в Лондон в границите на няколко дни.

Стела Асанж съобщи пред Би Би Си, че брачният партньор ѝ няма да оцелее в американски затвор и че делото е политически стимулирано. " Това дело ще дефинира дали той ще живее или ще почине ", сподели тя.

От 2019 година насам господин Асанж се намира в лондонския затвор Белмарш, защото делото за екстрадиция в Съединени американски щати продължава. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР