Адвокати скочиха срещу предложените промени в Наказателния кодекс, свързани с

...
Адвокати скочиха срещу предложените промени в Наказателния кодекс, свързани с
Коментари Харесай

Ще има ли по-строги наказания за убийство на пътя?

Адвокати скочиха против препоръчаните промени в Наказателния кодекс, свързани с породена при пътни произшествия гибел. Внесената корекция, с която още веднъж би трябвало да бъдат повишени глобите за породена гибел на пътя, е изкуствена, няма да докара до по-малко произшествия, само че пък ще изключи правото на съдиите да постановат условни присъди и ще приближат наказванията до тези за ликвидиране. Това се споделя в мнение на Висшия адвокатски съвет против законопроекта, изпратено до правната и до транспортната комисия на Народното събрание.

Предложението на Обединените патриоти пристигна след случай, при който велосипедистът Евелин Дуков беше прегазен на пешеходна пътека в Приморско от пияния водач Владимир Колев. Виновният избяга от местопроизшествието, само че по-късно беше наказан на 17 години затвор. Семейството на починалия упорстват тези промени да бъдат признати, с цел да се ограничи войната на пътя.

„ Тази корекция касае пияни и дрогирани водачи. Прочетох мнението на Висшия адвокатски съвет и се пробвах да се слага на мястото на юристите, с цел да схвана и тяхната позиция. Призовавам ги, както аз се пробвах да се слага на тяхно място, по този начин и те да се слагат на наше. След последната корекция в закона има по-малко пътнотранспортни катастрофи. Ако в този момент, той се промени още един път, броят на злополуките ще намалее ”, съобщи в ефира на Нова телевизия сестрата на Евелин - Даниела Анастасова.

Представителят на „ Вело – Царево ” Стоян Чайков съобщи, че поддържат декларацията, тъй като би трябвало да се борим против нередностите. „ Възмутен съм от това, което продължава да се случва по съдилищата. Не можем да одобрявам, че дрогирани и пияни водачи се измъкват с условни присъди ”, сподели още той.

 „ Няма връзка сред тежестта на глобата и ограничението на закононарушенията. Не е правилно, схващането, че пийнал и дрогиран водач, който е предизвикал гибел на пешеходна пътека, може да се измъкне с условна присъда. За да я получи, би трябвало да му е наложено наказване 3 или по-малко години и това наказване да е отсрочено. След 3 години и 1 месец към този момент не може го отсрочва ”, сподели също пред Нова телевизия зам.-председателят на Висшия адвокатски съвет Людмил Рангелов. По думите му текстовете за породена гибел на пътя касаят всички български жители. Според него препоръчаните промени  изравняват действията, осъществени по несъобразителност с действията, които са осъществени съзнателно.

Според Красимир Георгиев от Асоциация за подготовка на автомобилистите в България мярката е нужна, само че със съответните условия. „ Очевидно е, че подготовките на младите водачи е незадоволителна. Искаме по-голям брой часове, с цел да бъдат по-подготвени. Министерството обаче е срещу ”, разясни Красимир Георгиев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР