Адвокатът на бившия комисар на нюйоркската полиция Бърнард Керик казва, че специалният прокурор може да не е прегледал записите, преди да повдигне обвинение срещу Тръмп

...
Вашингтон – Офисът на специалния прокурор Джак Смит може да
Коментари Харесай

Вашингтон – Офисът на специалния прокурор Джак Смит може да не е прегледал напълно хиляди страници от записи, предадени от бившата полиция на Ню Йорк Комисар Бърнард Керик, преди да поиска обвинение срещу бившия президент Доналд Тръмп във вторник, казва адвокатът на Керик, Тим Парлатор.

Керик е предал документите на Смит като част от федералното разследване на опитите да се спре прехвърлянето на президентския пост власт след изборите през 2020 г. В обвинителен акт от 45 страници, разпечатан във вторник, Тръмп е обвинен в заговор за измама на Съединените щати, заговор за възпрепятстване на официално производство, възпрепятстване и опит за възпрепятстване на официално производство и заговор срещу права. Очаква се той да бъде изправен пред съда и да се пледира за невинен в четвъртък.

Документите са били изпратени на Смит на 23 юли, според имейлите, прегледани от CBS News. Източник, близък до правния екип на Керик, каза по това време, че те вярват, че записите, които включват клетвени декларации от хора, изразяващи загриженост относно почтеността на президентската надпревара през 2020 г., показват, че е имало истински опит да се разследват твърденията за измама на гласоподавателите на последните избори .

каза пред CBS News миналата седмица, че очаква Керик да бъде разпитан от следователите „скоро“, но това все още не се е случило. Parlatore беше сред ключовите адвокати, работещи за Тръмп в разследванията на Министерството на правосъдието на бившия президент, но напусна правния екип през май.

Говорител на специалния прокурор отказа коментар в четвъртък, когато беше попитан дали са прегледали материала.

"Може да е било пропуск", каза бившият федерален прокурор Скот Фредериксън пред CBS News. „Керик може да не е основен свидетел по делото. Склонен съм да мисля, че те (специалният прокурор) събират доказателства за откриване в този случай и може да не са от съществено значение за обвинителния акт. Откриването е критичен етап и специалният адвокатът иска да е сигурен, че всички материали са споделени."

CNN първи съобщи в края на юли, че Керик е дал на екипа на Смит своите материали.

Въпреки обвиненията за изборни нередности, десетки от съдебните оспорвания, целящи да анулират резултатите от ключови щати на бойното поле, бяха отхвърлени и всичките 50 щата потвърдиха резултатите от изборите си.

Керик служи като полицейски комисар при тогавашния кмет на Ню Йорк Руди Джулиани от 2000 г. до 2001 г. и е съюзник на бившия президент Доналд Тръмп. Той и Джулиани работиха заедно в опит да идентифицират широко разпространената измама на гласоподавателите на изборите през 2020 г. Керик беше осъден на четири години затвор през 2010 г., след като се призна за виновен в осем престъпления, включващи данъчни измами и възпрепятстване, а Тръмп го помилва десетилетие по-късно.

Траншът от документи, прегледан от CBS News, предоставен на Смит включват имейли между Керик и редица адвокати, консултанти и съюзници на Тръмп. Сред тези, които са получили съобщенията, са Сидни Пауъл и Джена Елис, консервативни адвокати, които прокарват непотвърдените твърдения за измама, както и членове на кампанията на Тръмп, включително съветниците Джейсън Милър и Борис Епщайн.

Пакетът CBS News прегледаното включва комуникации с бившия главен стратег на Белия дом Стив Банън и бившия съветник по националната сигурност на Тръмп Майкъл Флин. Банън беше обвинен през 2020 г. за предполагаема измама на дарители за онлайн набиране на средства, преди да бъде помилван от Тръмп в последните часове на президентството му. Оттогава Банън е осъден по обвинения в неуважение към Конгреса. През ноември 2020 г. Тръмп помилва Флин, който два пъти се призна за виновен по обвинения в лъжа пред ФБР. Банън наскоро беше призован от специалния прокурор, според два източника, запознати с комуникацията, но не е ясно дали се е срещал със следователи.

Записите включват имейл, изпратен от председателя на Републиканската партия в Джорджия Дейвид Шафър до Керик, помощник на Джулиани, Доналд Тръмп-младши, най-големият син на бившия президент, и Кимбърли Гилфойл, съветник в кампанията на Тръмп.

Материалът, прегледан от CBS News, включва и бизнес информация, свързана с Dominion Voting Systems , компания за електронно гласуване, която се оказа в центъра на неоснователни твърдения, че изборите са фалшифицирани срещу Тръмп. Dominion заведе дело за клевета срещу Fox News и нейните водещи лица в ефир, твърдейки, че мрежата съзнателно е разпространила невярна информация за ролята си в изборите през 2020 г. Двете страни постигнаха споразумение през април, с което приключиха спора, и Fox се съгласи да плати на Dominion $787,5 милиона.

Смит беше назначен през ноември от главния прокурор Мерик Гарланд да наблюдава разследването на Министерството на правосъдието на усилията за спиране прехвърлянето на властта, след като Тръмп загуби изборите и сертифицирането на гласовете на избирателната колегия на 6 януари 2021 г. Преброяването на гласовете на щатските избори от Конгреса беше прекъснато, когато тълпа от поддръжници на Тръмп нахлуха в сградата на Капитолия на САЩ, което накара силите на реда да се евакуират законодатели и тогавашния вицепрезидент Майк Пенс, който председателстваше процедурата.

Тръмп отрече да е извършил каквито и да било нарушения, свързани със събитията след изборите през ноември 2020 г. и довели до атаката на Капитолия на 6 януари 2021 г. Той твърди, че разследването е "лов на вещици", преследван от Министерството на правосъдието.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР