Адвокат Мария Шаркова, която се включи като лектор в конференцията

...
Адвокат Мария Шаркова, която се включи като лектор в конференцията
Коментари Харесай

Адвокат Мария Шаркова: Средната цена на искове, заведени заради лекарска грешка, е 75 500 лв.

Адвокат Мария Шаркова, която се включи като преподавател в конференцията на тематика „ Лекарска неточност и правила за добра здравна и клинична процедура ", която се организира в Сандански, сподели, че е разгледала 525 цивилен каузи в интервала 2007-2022 година, с цел да наблюдава настъпили медицински нарушавания.

Адвокат Шаркова заяви, че подобен тип дело може да продължи с години. „ Средната цена (на едно дело) на исковете на пациенти е 75 500 лева, а междинната дълготрайност на делата доближава до 46 месеца “, сподели тя. 

„ Статистиката от тези каузи сподели, че 81% от тях се водят против лечебни заведения, а не против съответен доктор. Оказа се, че доста рядко има пропуск на съответен експерт. Пропуск има в целия развой “, сподели юрист Шаркова. 

„ От тези 525 каузи 44% от тях са завършили в интерес на пациента. През 2019 година има  38% почетени искове. Това значи, че все по-активни стават пациентите и сътрудниците юристи “, изясни още юрист Мария Шаркова.

„ Освен това от ден на ден се присъжда обезщетение за вреди вследствие на разнообразни компликации, свързани в хода на лекуването, за които пациентът не е бил осведомен. Всъщност лекарите в дадените случаи са работили вярно, само че не са уведомили пациентите за вероятните съществени последствия от лекуването. Заради това има заведени каузи и надлежно наложени компенсации “, сподели още Шаркова.

„ Има каузи, свързани с жестоко отношение. Има случай на лечебно заведение, което е наказано не тъй като е сложена неправилна диагноза, а поради грубият метод, по който е била обявена диагноза на пациента. На пациентът му е казано, че му остават 2 месеца живот. Затова е последвало обезщетение “, изясни Шаркова.

Относно това, че към момента няма указател на лекарските неточности, юрист Мария Шаркова сподели, че би трябвало да го има в условия на конфиденциалност.

„ Един указател не би могъл да извършва каквато и да било функционалност, в случай че няма добре построена система за докладване на неосъществените събития. Затова е належащо да се сътвори стройна система за докладване на неосъществените събития в изискванията на конфиденциалност, несъмнено “, обясни юристът. 

„ Трябва да се увеличи правната просвета и оказване на поддръжка на медицинските експерти посредством основаване на наръчници или други осведомителни материали “, заключи тя.

 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР