Администриран от Индия Кашмир – Винаги е много напрегната афера,

...
Администриран от Индия Кашмир – Винаги е много напрегната афера,
Коментари Харесай

В лудия по крикет Кашмир, сблъсъкът на Световната купа между Индия и Пакистан тества емоциите

Администриран от Индия Кашмир – Винаги е доста напрегната спекулация, когато Индия и Пакистан играят между тях по крикет, само че в оспорвания, раздиран от спорове район Кашмир, това е на напълно друго равнище.

Както в предишното, съботният конфликт на Световната купа по крикет на ICC сред двете страни, извършен в северния индийски град Ахмедабад, носи опасности – както и някои благоприятни условия – за жителите на полуделия по крикет, ръководен от Индия Кашмир. < /p>

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла „ Имам болки в сърцето си “: Пакистанските почитатели очевидно отсъстват в конфликта в Индия Съперничеството сред Индия и Пакистан: каквото и да е се случи с „ дипломацията по крикет “? „ Световната купа на BJP “: Моди от Индия употребява крикета като политическо оръжие Снимки: Масовата сеч удря играчите на крикет в Кашмир завършек на списъка

По традиция множеството поданици на Кашмир са подкрепяли Пакистан във всеки спорт. Но в крикета страстите могат изключително да кипят, което от време на време води до митинги.

Местните поданици в региона с болшинство от мюсюлмани оправдават изблиците си с разочарованието и натиска на живота по време на дългогодишния спор, наричайки го отражение на „ политическата действителност “ на Кашмир.

„ Когато става въпрос за крикет, хората поддържат най-много тима на Пакистан “, сподели Мушараф, разпален почитател на крикета в град Барамула в Северен Кашмир. „ Резултатът от мача може да значи празненства или друго в района. “

Основната ябълка на раздора в нестабилните връзки сред Индия и Пакистан е Кашмир; две от трите войни, които са водили, са над района.

Въпреки че и двете страни управляват част от разграничената територия, и двете претендират за района в неговата целокупност.

В Кашмир индийските държавни управления от дълго време го употребяват като тест за „ преданост “ за локалните поданици, само че натискът доста се засили под дясното, индуистко-националистическо ръководство на партията Бхаратия Джаната (BJP), на власт от 2014 година.

„ Спомням си от детските си дни, празненствата на успеха на Пакистан в играта бяха неповторими. Феновете щяха да гръмнат петарди и дамите щяха да пеят по улиците във прослава на обичаните играчи на крикет, само че всичко това се промени в този момент “, сподели 35-годишният Мохамед, играч по крикет, който е играл в пет междущатски шампионата по крикет.

„ Съществуват ограничавания върху свободното изложение и човек не може да поддържа намерено тима на Пакистан. “

След анулацията на член 370 през 2019 година, когато управляващите лишиха района от неговата лимитирана автономност, имаше репресии против несъгласието.

По време на всеки мач сред Индия и Пакистан организациите за сигурност и разузнаване наблюдават дейностите в обществените медии – и наблюдението доближи невиждано равнище. Сега жителите на Кашмир се притесняват, че откритото изложение на поддръжката им за пакистанския тим по крикет може да ги вкара в пандиза.

Властите са подхванали правни дейности против хора, които разгласяват туитове или статуси в WhatsApp в интерес на пакистанския тим. В някои случаи лица също са били упрекнати според строгия закон за битка с тероризма Закона за попречване на противозаконни действия (UAPA).

Има също по този начин няколко случая, когато студенти от Кашмир, учещи отвън района, са били физически нападнати или задържани, откакто Индия е изгубила мач по крикет от Пакистан. В петък вечерта Студентската асоциация на Джаму и Кашмир (JKSA), локален студентски съюз, посъветва студентите, които учат в Индия, да се въздържат от изявления за крикет в обществените медии.

Много поданици на Кашмир споделят, че ще бъдат по-предпазливи в изразяването на възприятията си по време на Световното състезание по крикет.

„ Невъзможно е да се поддържа пакистанският тим по крикет, даже в случай че се прави в състезателен дух. Такава поддръжка елементарно се пояснява като антинационален акт. Ако държавното управление не ни накаже, тогава инцидентни злоупотреби в обществените медии ще го създадат “, сподели 32-годишен гражданин на Шринагар, който не пожела да бъде назван, сподели пред Al Jazeera.

Той сподели, че жителите на Кашмир са били подложени на доксинг – посредством което частна информация като адреси или данни за контакт се разгласяват онлайн – и също по този начин са отстранени или уволнени от работа поради поддръжката за пакистанския тим по крикет.

„ Такъв плашещ климат автоматизирано ни принуждава да цензурираме изразите си “, сподели той, преди да добави, че това не е понижило манията по крикета в Кашмир.


Надявам се, че „ огромните мачове “ се завръщат

Вътре в Church Lane в Шринагар, място с висока степен на сигурност, където се обитава резиденцията на висшите бюрократи и чиновници в района, млади девойки и момчета са заети да играят крикет под сянката на дърветата chinar на стадиона за крикет Sher-I-Kashmir. < /p>

Стадионът е кръстен на първия министър-председател на Кашмир Мохамед Шейх Абдула, прочут като „ шер “ („ лъв “) на своите последователи, чиято партия Национална конференция ръководи през по-голямата част от последните седем десетилетия в района < /p>

Стадионът е провеждал известни мачове по крикет – в това число две еднодневни интернационалните срещи – както и исторически политически събирания през последните 35 години.

Първият ODI мач там се организира през октомври 1983 година сред Западна Индия и Индия, само че беше засенчен от митинги, когато жителите викаха и приветстваха Западна Индия. Някои локални също разкопаха терена по време на обедната отмора.

Вторият интернационален мач се играе през 1986 година сред Индия и Австралия, където локалните приветстват за Австралия, която печели мача.

Дори на фона на пристрастеността си към спорта, Кашмир не съумя да създаде доста топ играчи по крикет – като се изключи малцината като Парвез Расул и Умран Малик – за които специалистите упрекват неналичието на инфраструктура и благоприятни условия.

Има доста младежи като гимназиста Самир Фарук, 17, които се сблъскват с провокации и компликации, с цел да запазят пристрастеността си към играта.

Всеки ден Фарук от село Сурсяр в централния квартал на Будгам прави тричасово в двете посоки пътешестване, с цел да тренира в Шринагар, където има по-добри уреди. Двупосочното пътешестване коства $2,60; огромен разход за фамилията му, защото татко му печели единствено $9 дневно като служащ.

„ Семейството ми е оскъдно и аз [често] не мога да си разреша да пътувам за подготовка по крикет или да си купя екип. Но аз съм доста буен и имам вяра, че положителните играчи излизат от дребни домове “, сподели Фарук, чийто обичан състезател на крикет е индийската звезда Вират Коли.

Страстта към крикета е не по-малко пламенна измежду младите дами в района.

Армеен Рияз, на 20 години, която е израснала, играейки крикет с брат си по улиците на Сринагар, дом на към 1,4 милиона поданици, тренира всекидневно в локалната академия по крикет.

„ Когато заедно съм с екипа за крикет, хората си мислят, че пилея живота си. Но фамилията ми ме поддържа “, споделя тя и прибавя, че мечтае да играе в индийския женски тим по крикет.


 

Междувременно семейството на Световната купа в Индия също значи бизнес за фамозните производители на бухалки за крикет в Кашмир.

Файзан Мир, на 28 години, който има индустриална единица за прилепи в покрайнините на региона на Пампоре в Сринагар, споделя, че в случай че Индия завоюва Световното състезание, това ще усили продажбите му, защото търсенето на прилепи нараства на индийските пазари.

„ В Индия има доста възторг по отношение на крикета. Продажбите към този момент се покачиха заради Световното състезание по футбол, само че в случай че Индия завоюва, продажбите ще се утроят “, сподели Мир, който ръководи компания Enrival за произвеждане на бухалки и цепки.

Мир се надява интернационалните мачове да се върнат в Кашмир.

„ Надявам се огромните мачове също да се играят в Кашмир. “

В събота в кафене на брега на езерото Дал в Сринагар индийски туристи и локални поданици гледаха дружно мача Индия против Пакистан.

Но имаше малко неспокойствие от страна на почитателите на пакистанския тим по крикет заради слабото им показване.

Тъй като тимът на Пакистан реализира оскъдни 192 резултата, откакто удари първи, почитателите на Кашмир значително гледаха мача безмълвно.

„ Пакистан постоянно е непредвидим. Този път играха доста зле, ” сподели Шамим, пакистанска фенка, която пристигна в кафенето със сина си.

„ Те [отборът на Пакистан] ни скапаха настроението … ще излезем на открито и ще се отпуснем. Индия игра в действителност добре. ”

Въпреки това туристите, подкрепящи индийския тим, приветстваха всяка топка, ударена от индийския капитан Рохит Шарма.

„ Знаехме, че нашият тим ще ги бие [отбора на Пакистан] “, сподели Махеш Кумар, екскурзиант от щата Утар Прадеш, точно преди Индия да види победа със седем уикета. „ Това е двойно наслаждение за гледане. “

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР