Администрацията на САЩ очаква Швеция и Финландия да бъдат приети

...
Администрацията на САЩ очаква Швеция и Финландия да бъдат приети
Коментари Харесай

Администрацията на САЩ очаква Швеция и Финландия да бъдат приети в НАТО

Администрацията на Съединени американски щати чака Швеция и Финландия да бъдат признати в НАТО. Приемането им скоро ще бъде приключено, съобщи държавният секретар Антъни Блинкен на взаимна конференция след диалози с финландски и шведски сътрудници в Държавния департамент, съобщи БГНЕС.

" Финландия и Швеция са подготвени да станат съдружници в НАТО. Техните военни служиха един до друг с войските на Съединени американски щати и НАТО в Косово и Афганистан, Ирак и Либия ", сподели шефът на американската дипломация, представен в международните медии. Според него въоръжените сили на Финландия и Швеция „ безпроблемно взаимодействат със силите на Алианса “. " Уверен съм, че НАТО публично ще одобри Финландия и Швеция като членове допустимо най-скоро след срещата на върха на НАТО (през юни) в Мадрид. И двете страни са подхванали обилни съответни дейности, с цел да изпълнят уговорките си, в това число тези, свързани със сигурността на нашия съдружник Турция “, добави Блинкен. Според него и двете страни към този момент на процедура са интегрирани във действието на алианса.

Държавният секретар счита, че процесът на присъединение на Швеция и Финландия към НАТО " тече с рекордни темпове ". " Никога не сме виждали процесът на приемане на нови членове да върви толкоз бързо. Всичките 30 страни членки подписаха протоколите, 28 от тях го ратифицираха, а още две остават да ратифицират ", добави ръководителят на американското външнополитическо ведомство.

Той добави, че процесът на присъединение на Стокхолм и Хелзинки към НАТО " няма да се трансформира в двустранен въпрос сред Съединени американски щати и Турция ". „ Като част от процеса, един от членовете на алианса повдигна опасения, които в този момент се преглеждат непосредствено от тази страна и евентуални нови членове. В Съединените щати, освен от президента, изпълнителната власт, само че също и от нашия Конгрес има забележителна поддръжка Финландия и Швеция да станат членове на алианса допустимо най-бързо... Обявихме това на Турция като съдружник в НАТО и обществено отбелязахме готовността на Швеция и Финландия да станат членове на алианса “, сподели ръководителят на Държавния департамент.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР