Администрацията на Съединените щати е готова да завърши напълно процеса

...
Администрацията на Съединените щати е готова да завърши напълно процеса
Коментари Харесай

Байдън: САЩ са готови да унищожат химическите си оръжия до есента

Администрацията на Съединените щати е подготвена да приключи изцяло процеса на заличаване на химическите си оръжия до есента на тази година. Това се споделя в документално изказване на президента на Съединени американски щати Джо Байдън, оповестено в петък в навечерието на Петата конференция на страните - страни по Конвенцията за възбрана на химическото оръжие, която ще се организира на 15-19 май в Хага.


" Като работят дружно за постигането на общата ни цел, Съединените щати дават образец. Ние сме на път да приключим ликвидирането на запасите си от химически оръжия до тази есен - значим стадий в разоръжаването, който дава отговор на най-високите стандарти за бистрота и социална сигурност ", твърди президентът. Съединени американски щати са единствената страна в света, която има химически оръжия. Москва неведнъж е призовавала Вашингтон да извърши отговорностите си по конвенцията, съобщи ТАСС.

В същото време американският водач е подчертавал нуждата от съблюдаване на тези задължения, макар че Съединени американски щати неведнъж са отлагали крайния период за привършване на ликвидирането на химическите оръжия. " Химическите оръжия донесоха невъобразими ужаси на нашия свят и те в никакъв случай повече не би трябвало да бъдат разработвани и употребявани. Това е задължението, който интернационалната общественост пое, когато Организацията за възбрана на химическите оръжия беше основана с спогодба през 1997 година, и това е ангажимент, който би трябвало да удостоверяваме всеки ден, до момента в който светът ни се освободи от опасността на химическите оръжия ", съобщи президентът на Съединени американски щати.

" Призовавам всички страни да отстояват истината и да се причислят към нас, с цел да потърсим отговорност за нарушаванията на този контракт, в това число за потреблението на зарин и хлор от страна на Сирия и за потреблението на нервнопаралитичното вещество " Новичок " от страна на Русия. Използването на химически оръжия е недопустимо и светът може да бъде сигурен, че Съединените щати няма да се успокоят в тази битка против безнаказаността ", твърди американският водач. Руската страна изрично отхвърля изказванията за потребление на " Новичок ". Москва също по този начин неведнъж е заявявала, че заключенията за възможна приложимост на химическо оръжие от страна на Дамаск не устоят на инспекцията./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР