Администрацията на район Оборище все още не е наясно кой

...
Администрацията на район Оборище все още не е наясно кой
Коментари Харесай

Администрацията на район Оборище все още не е наясно кой е собственикът на сградите от комплекса Царски конюшни


Администрацията на регион " Оборище " към момента не е наясно кой е притежателят на постройките от комплекса " Царски конюшни ", чийто покрив изгоря през нощта в събота против неделя. Това съобщи в изявление за предаването " Преди всички " на стратегия " Хоризонт " Васил Цолов, кмет на регион " Оборище ":

" Около 500 квадратни метра повърхност на покрив горяха през вчерашния ден. Пожарните се отзоваха на втората минута. Най-малкото зло ни е сполетяло, тъй като няма никакви жертви. Това са безусловно изоставени здания, заключени в карето сред бул. " Дондуков “, бул. " Васил Левски “, улица " Панайот Волов “, улица " Врабча “. Сградите са в непосредствена непосредственост до Английската гимназия, което мен повече ме тревожи, тъй като в случай че останат необезопасени, това може да попречва прекосяването на възпитаници, на майки с деца и изобщо хора в региона на пожара. Днес ще се събере комисия, която ще има опцията да оцени точните вреди, които са нанесени. Ще се подхващат ограничения незабавно регионът да бъде обезопасен. Ще сезираме незабавно притежателите на постройката да подхващат ограничения по нейното обезопасяване по отношение на условията, които Столична община и Наредбата на Столичния общински съвет разясняват, тъй че за нас е най-важно обезопасяването и безвредното прекосяване на хората около тази постройка. Не мога да кажа кой е притежател на постройката, през днешния ден ще вземем документите през община Оборище, с цел да забележим кой е притежател на постройката и да можем да му предявим съответните искания по обезопасяването на постройката. Дори притежателят да откаже да поеме отговорност, има правосъден ред, по който той ще бъде заставен, тъй че страната ще си влезе в служебните отговорности ".

При гасенето на пожара е потърпевшо едно от ателиетата на Художествената академия. За това осведоми Мая Богданова от Националната художествена изложба, която е притежател на част от изгорелите здания.

Богданова заяви, че с тези здания е имало произшествия и преди:

" През февруари месец по време на осъществяване на лекции в една от секционните ни зали в частта, която е в Царските конюшни, падна един покрив. В двора имаме постройки на Художествената академия, които непрестанно се поддържат. Поели сме отговорността за поддръжка. Непрекъснато се ремонтира покривът ".

От Сдружение " Спаси София " излязоха с остра позиция по случая и желаеха оставката на министъра на културата.

В изявление за " Хоризонт " Борис Бонев от сдружението изясни:

" Причината за поисканата оставка на министъра на културата не е единствено този пожар. Това е следващият пожар и следващото заличаване на постройка, която е монумент на културата или скъпа архитектурна постройка, който министерството позволява. Ще напомня за Двойната къща, Тютюневите хранилища в Пловдив, кино " Ренесанс “ на площад " Възраждане “ в София и още доста други здания, които бяха съборени и безобразно унищожени. Просто министърът, на който му е вменено да се грижи за архитектурното и културното завещание на страната, не се оправя с тази си работа, а когато някой не се оправя, е редно да подаде оставка ".

Цялото изявление с Васил Цолов, Мая Богданова и Борис Бонев можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР