Администрацията на Байдън ограничава защитата на влажните зони, за да се приведе в съответствие с Върховния съд

...
Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън преразгледа своите политики
Коментари Харесай

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън преразгледа своите политики за опазване на околната среда, като премахна предпазните мерки за голяма част от влажните зони в страната.

В прессъобщение във вторник Агенцията за опазване на околната среда (EPA) обяви финализирано правило, което ще ограничи дефиницията на това, което се квалифицира като „води на Съединените щати“ съгласно Закона за чистата вода.

Агенцията обаче обвини за промяната скорошно решение на Върховния съд, Sackett срещу EPA, което ограничава начина, по който влажните зони могат да бъдат защитени.

Ръководеният от консерваторите съд постанови през май, че влажните зони трябва да имат „непрекъсната повърхностна връзка“ с потоци, океани, реки и езера, за да отговарят на изискванията на Закона за чистата вода.

„Въпреки че съм разочарован от решението на Върховния съд по делото Sackett, EPA и армията имат задължението да прилагат това решение заедно с нашите държавни сърегулатори, племена и партньори,“ администраторът на EPA Майкъл Регън се казва в прессъобщение от вторник.

„Продължавайки напред, ще направим всичко възможно с нашите съществуващи органи и ресурси, за да помогнем на общности, щати и племена да защитят чистата вода, от която всички ние зависим.“

Съдът отменя защитата на околната среда

Администрацията на Байдън по-рано изрази възражения срещу решението на Върховния съд, второто в поредица от скорошни отстъпления на политиката за околната среда.

През 2022 г. Върховният съд също така ограничи правомощията на EPA съгласно Закона за чистия въздух, ограничавайки правомощията му да регулира въглеродните емисии.

„Начинът, по който го виждаме, днешното решение на съда има за цел да върне страната ни назад“, каза прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер в остро формулирано изявление след решението на Сакет.

„Това ще застраши източниците на чиста питейна вода за фермерите, бизнеса и милиони американци.“

Законът за чистата вода ограничава замърсяването, което може да бъде изхвърлено в „плавателни води“. Докато произходът на закона датира от 1948 г., защитата на влажните зони беше добавена по-скоро, като част от набор от изменения през 1977 г.

Тези промени гарантират, че контролът върху замърсяването ще се разпростре върху 307 милиона хектара (76 милиона акра) влажни зони в страната, според оценка на правителството по това време.

Случаят Sackett ограничава правомощията на EPA

Но случаят Sackett постави под въпрос авторитета на EPA върху тези влажни зони. Случаят включва двойка, Майкъл и Шантел Сакет, които са купили парцел земя до езерото Прийст в Айдахо с намерението да построят къща.

Агенцията по защита на околната среда обаче блокира строежа с аргумента, че семейство Сакет не са успели да получат съответните разрешителни за строеж върху влажните зони около езерото.

Семейство Сакетс оспори решението на EPA в съда и бизнес интересите се обединиха зад тях. Разработчиците на земя и други индустрии отдавна изразяват разочарование от ограниченията, определени в Закона за чистата вода.

В решение с тясно решение от пет към четири Върховният съд застана на страната на Сакетс, осъждайки това, което смята за „система от „неясни“ правила“ около това, което законът смята за воден път.

Той също така критикува увеличаването на земната площ, призната за влажни зони, цитирайки предишно съдебно дело, според което влажните зони покриват до 121 милиона хектара (300 милиона акра) в САЩ.

Ревизията на EPA във вторник стеснява водните пътища, защитени от Закона за чистата вода, с незабавен ефект, в опит да приведе правилата в съответствие с решението на Върховния съд.

Агенцията също така заобиколи обичайната възможност за публичен коментар, като обясни, че „такова известие и възможност за коментар са ненужни“ след решението на Върховния съд.

„Отложена дата на влизане в сила“, обясни EPA, „би удължила объркването и потенциално би довела до забавяне на проекти“.

Експертите са изчислили, че решението на Върховния съд ще остави поне половината от всички влажни зони в САЩ без защита съгласно Закона за чистата вода.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР