Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън без много шум

...
Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън без много шум
Коментари Харесай

САЩ започват тихи дипломатически преговори с Иран

Администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън без доста звук възобнови договарянията с Иран в опит да реализира освобождение на американските пандизчии, държани от Техеран, и да ограничи разрастващата се нуклеарна стратегия на страната, отбелязва американският в. " Уолстрийт джърнъл ", представен от Българска телеграфна агенция. Изданието се базира на осведомени с полемиките източници.

С възобновяването на контактите сред двете страни Вашингтон утвърди и заплащания на иракското държавно управление за импорт на иранска електрическа енергия и газ в размер на 2,5 милиарда евро, което се равнява на 2,7 милиарда $, оповестиха американски и иракски публични представители. Средствата бяха замразени вследствие на икономическите наказания на Съединени американски щати, напомня американският вестник.

Официални представители на Съединени американски щати дефинираха прехвърлянето на средствата като рутинно и несвързано с полемиките. Подобни средства са били отпускани и преди, въпреки че този път това става в евро, а не в локални валути.

След като през декември предходната година в Ню Йорк започнаха полемики сред висши американски и ирански публични представители, пратеници на Белия дом пътуваха до Оман най-малко три пъти за по-нататъшни непреки контакти, съгласно близки до полемиките източници. Омански публични представители са предавали известията сред двете страни.

При встъпването си в служба президентът Байдън пое ангажимент да съживи интернационалния нуклеарен пакт, който постановяваше ограничавания върху нуклеарната стратегия на Иран в подмяна на унищожаване на икономическите наказания, преди да разгласи през ноември, че с сходна договорка е свършено. Съединени американски щати се отдръпнаха от пакта при ръководството на някогашния американски президент Доналд Тръмп, отбелязва в. " Уолстрийт джърнъл ".

Този финален опит да бъде задействана дипломацията съставлява деликатна стъпка на политическо балансиране за Байдън, ориентирана към усмиряване на напрежението, което се повиши тази година, защото Иран даде дронове на Русия за нейната война в Украйна, напредна с обогатяването на уран и задържа петролни танкери в Персийския залив, разяснява вестникът.

В подмяна на освобождение на пандизчиите и ограничение работата по нуклеарната стратегия Техеран желае да получи своите доходи за милиарди долари от иранска сила, които са блокирани в чужбина вследствие на глобите на Съединени американски щати. Ирански публични представители неколкократно обвързваха възможното освобождение на пандизчии с приемането на достъп до ирански средства в размер на 7 милиарда $, държани в Южна Корея, и желаеха достъп до държани в Ирак милиарди долари за доставки на газ и нефт.

Според някогашни южнокорейски държавни представители, осведомени с въпроса, разискванията сред Иран и Съединени американски щати по отношение на освобождението на тези средства за филантропични цели не престават.

Правителството на президента Байдън се стреми да избегне слагането на договарянията с Иран преди всичко в политическия дневен ред с наближаването на президентската акция. Всяко публично съглашение или даже не толкоз публично договаряне, което наподобява доста по-вероятно, би могло да наложи преразглеждане в Конгреса на Съединени американски щати, където републиканците и някои демократи мощно се опълчват на нуклеарна договорка с Иран, отбелязва в разбора си в. " Уолстрийт джърнъл ".

Дори импровизирано съглашение с Иран, което планува отстъпки от глобите на Съединени американски щати против лимитирани, обратими стъпки на Иран за ограничение на нуклеарната му стратегия, ще бъде подложено на рецензии, а израелският министър-председател Бенямин Нетаняху съобщи във вторник, че държавното управление му няма да се обвърже с сходна договорка. Тя също по този начин е отклоняване от " по-силната " и " по-дългосрочна " нуклеарна договорка, за каквато Байдън съобщи, че ще договаря.

Откакто Съединени американски щати възобновиха глобите през 2018 година, Иран разшири нуклеарната си активност и към този момент повече от две години натрупва ресурси от 60% обогатен уран, единствената не притежаваща нуклеарно оръжие страна, която прави това. Иран към този момент разполага с задоволително материал от 60% уран за най-малко две нуклеарни оръжия и може да го трансформира в обогатен уран за оръжия в границите на броени дни, настояват американски публични представители.

Западни представители се притесняват, че възможен ход на Иран за произвеждане на оръжеен материал ще провокира дипломатическа рецесия. Според Израел това ниво на нуклеарно произвеждане може да провокира боен удар.

" Определени дейности от страна на Иран може да ни доведат до доста, доста рискова обстановка, Иран и светът знаят това, тъй че ние сме наясно, че те би трябвало да заобикалят ескалиращи дейности, с цел да предотвратят рецесия ", съобщи неназован почитан американски представител от администрацията на президента Байдън.

" Не е загадка, че по едно и също време с това настоявахме Иран да поеме по пътя на деескалацията след няколко месеца на отрицателно развиване на обстановката ", уточни той.

Официални договаряния за нуклеарно съглашение не са водени от предишното лято, когато Иран се отхвърли от препоръчаната договорка. На фона на потушаването на митингите в Техеран и засилващата се иранска поддръжка за Русия в нейната война против Украйна контактите сред Вашингтон и Иран понижиха.

В края на 2022 година американският специфичен делегат за Иран Робърт Мали се срещна в Ню Йорк с посланика на Иран в Организация на обединените нации, с което стартира поредност от срещи, траяли до април, съгласно неназовани източници, осведомени за тези диалози, напомня в. " Уолстрийт джърнъл ".

Според източници, взели участие в договарянията или осведомени за тях, през февруари, март и май в столицата на Оман Маскат омански чиновници са предавали известия сред старшия консултант на Белия дом за Близкия изток Брет Макгърк и основния договарящ по нуклеарните въпроси на Иран Али Багери-Кани по време на по този начин наречените договаряния за непосредственост. Мали бе в Оман и през февруари и март.

Според дипломати Макгърк е пътувал до Оман и в края на май, малко преди оманският държавен глава султан Хайсам бин Тарик Ал Саид да пътува до Техеран, с цел да се срещне с иранския висш водач аятолах Али Хаменей. Багери-Кани е участвал на срещата сред Иран и Оман на 28 май. Американският новинарски уебсайт " Аксиос " (Axios) заяви предходната седмица за договарянията за непосредственост в Оман през май.

Катар е имал също посредническа роля в полемиките по отношение на американските пандизчии, настояват източници, осведомени с договарянията.

Иракските заплащания, утвърдени от администрацията на президента Байдън през декември предходната година, отчасти уреждат дълготраен дълг за газ и електрическа енергия, продадени на Багдад от Иран, който не е бил заплатен заради глобите, обявиха високопоставени иракски публични представители.

Според иракските представители Съединени американски щати са упорствали пред Ирак парите да бъдат преведени непосредствено на иранските кредитори в евро - процедура, която има за цел да подсигурява, че Иран няма достъп до американската валута и не отклонява средствата за противозаконни цели, показва в. " Уолстрийт джърнъл ".

Плащанията включват 886 милиона евро за Туркменистан, с които отчасти се погасява дълг на Иран, прибавиха иракските представители. Багдад също по този начин е платил 80 милиона евро от името на Иран на Ислямската банка за развиване, многостранна институция със седалище в Саудитска Арабия, в която Техеран е третият по величина акционер.

Други 120 милиона евро са изпратени в Саудитска Арабия за покриване разноските на иранските мюсюлмани, които пътуват до Мека за поклонението хадж. Ирак също по този начин заплати наскоро за вноса в Иран на храни и медикаменти, прибавиха иракските представители.

Това са филантропични и сходни на тях рутинни транзакции, които са в сходство с дългогодишните разпореждания и процедура на Съединени американски щати, съгласно представител по сигурността.

" Въпреки че Съединени американски щати са давали сходни позволения и преди, мъчно е да се отделят тези последни решения от подтекста, в който Вашингтон се стреми да понижи напрежението в връзките с Иран ", сподели Хенри Роум, старши теоретичен помощник във Вашингтонския институт, мозъчен концерн в американската столица.

" Уолстрийт джърнъл " отбелязва, че в речта си предходната неделя по време на ревю на иранския прогрес в нуклеарната област висшият водач на Иран аятолах Али Хаменей като че ли остави отворена вратата за някакъв тип помиряване с Вашингтон, което не води до цялостното възобновяване на съглашението от 2015 година.

Макар да упорства, че сегашната нуклеарна инфраструктура на Иран не би трябвало да бъде отстранена в границите на съглашението, той сподели:

" Бихте могли да желаете да сключите някои покупко-продажби в някои области. Това не е проблем "

Иран загатна за деескалация на напрежението в някои области, в това число за предприемане на скромни стъпки за съдействие с Международната организация за атомна сила (МААЕ) на Организация на обединените нации.

И до момента в който публични представители на администрацията на президента Байдън упорстват, че извършват глобите на Съединени американски щати, продажбите на ирански нефт не престават да се усилват, като по данни от следенето на танкери на организацията " Обединени против нуклеарен Иран " Техеран е изнасял до 1,55 милиона барела нефт на ден през май, отбелязва в. " Уолстрийт джърнъл ".

Американският вестник напомня, че Багери-Кани се срещна в понеделник в столицата на Обединените арабски емирства Абу Даби с високопоставени публични представители от Англия, Франция и Германия, по този начин наречените страни от Е-3, които помогнаха за договарянето на нуклеарната договорка.

" Основна цел на уговорките през последните седмици, без значение дали от страна на Съединени американски щати или Е-3, е да бъде предотвратено по-нататъшното утежняване на обстановката ", означи Али Ваез, шеф на плана за Иран в основаната във Вашингтон организация за разрешаване на спорове " Крайсис груп " (Crisis Group). " Ако това донесе някаква степен на облекчение на нуклеарния фронт или по други каузи, то може да отвори вратата за по-нататъшни полемики ", добави той.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР