DeSantis предупреждава срещу Covid-19 бустери за хора под 65 години, което противоречи на указанията на CDC

...
Администрацията на губернатора на Флорида Рон ДеСантис съветва хората под
Коментари Харесай

Администрацията на губернатора на Флорида Рон ДеСантис съветва хората под 65-годишна възраст да не получават новите бустерни ваксини срещу Covid-19 от Pfizer/BioNTech и Moderna, което противоречи на указанията на федералните здравни служители.

ДеСантис, републикански кандидат за президент през 2024 г., каза, че няма да позволи на федералните служители, които дават зелена светлина на новите бустери, да „използват здрави жители на Флорида като опитни зайчета за нови бустери, за които не е доказано, че са безопасни или ефективни“.

Коментарите на губернатора на Флорида са последната ескалация на усилията му да постави управлението на Covid-19 в челните редици на кампанията си. ДеСантис през последните седмици остро критикува действията на бившия президент Доналд Тръмп в ранните месеци на пандемията, твърдейки, че Тръмп е отстъпил контрола на Антъни Фочи, дългогодишен топ федерален експерт по инфекциозни болести.

„За пореден път Флорида е първият щат в нацията, който се застъпва и предоставя насоки, основани на истината, а не на указите на Вашингтон“, каза той в сряда.

На фона на нарастването на случаите на коронавирус и увеличаването на хоспитализациите в края на това лято кандидатите за президент на Републиканската партия все по-често изтъкват противопоставянето си на новите усилия за обществена безопасност – като понякога се възползват от ограничени местни мандати за маски, за да предупредят срещу по-широки ограничения.

Тръмп, фаворитът за републиканската номинация, заяви на митинг в Южна Дакота миналата седмица, че демократите се стремят да „подновят истерията с Covid“ преди изборите през 2024 г. Той обеща да намали федералното финансиране за организации като училища и авиокомпании, които изискват маски или ваксини.

ДеСантис и генералният хирург на Флорида Джоузеф Ладапо обсъдиха насоките на държавата за новите бустери на онлайн кръгла маса в сряда. Техните насоки директно противоречат на препоръката на Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ всеки на възраст над 6 месеца да получи един от новите бустери.

„Това, което наредих на нашия отдел, е да предостави насоки, които наистина препоръчват и съветват срещу използването на иРНК ваксини за всеки под 65 години“, каза Ладапо по време на кръглата маса.

По-рано тази седмица Администрацията по храните и лекарствата даде зелена светлина за нови снимки, насочени към циркулиращи варианти, като подварианта XBB.1.5 Omicron на коронавируса и други тясно свързани щамове. След това CDC подписа ваксините, които ще бъдат налични тази седмица.

„Обществото може да бъде сигурно, че тези актуализирани ваксини отговарят на строгите научни стандарти на агенцията за безопасност, ефективност и качество на производство. Ние силно насърчаваме тези, които отговарят на условията, да обмислят възможността да се ваксинират“, каза в понеделник д-р Питър Маркс, директор на Центъра за оценка и изследване на биологични продукти към FDA.

В началото на кръглата маса в сряда ДеСантис каза: „Вече имате тези нови снимки, които са излезли. Хората имат много въпроси“, наричайки иРНК ваксините „възпламенителна точка в нашето общество“.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР